Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the first Viking raid, the Anglo-Saxon reaction to the raids and why the Vikings were feared.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
What were the other names given to the Vikings? (select two)
Anglo-Saxons
Correct answer: Danes
Correct answer: Norsemen
Northmen
Q2.
What were ordinary Vikings buried with? (select two)
Correct answer: a brooch
a helmet
a ship
Correct answer: a sword
Q3.
What were longships made from?
Iron
Plastic
Correct answer: Wood

5 Questions

Q1.
When was the first Viking raid?
791 AD
792AD
Correct answer: 793 AD
Q2.
Vikings raided religious institutions for treasure and convenience.
False
Correct answer: True
Q3.
What did Viking warriors use for protection? (select two)
Correct answer: helmet
Correct answer: round shield
sword
wolf skin
Q4.
Who did the berserkers think would protect them in battle?
King
Correct answer: Odin
Thor
Q5.
The Anglo-Saxons defeated the Vikings.
Correct answer: False
True