Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Subtract 2 or 3-digit numbers using partitioning and bridging a multiple of 10

      Lesson details

      Learning outcome

      I can subtract 2 or 3-digit numbers using partitioning and bridging a multiple of 10

      Key learning points

      1. By looking at the minuend and subtrahend we know if we will have to bridge 10 or 100
      2. If the ones digit of the subtrahend is greater than the ones digit of the minuend then we will have to bridge through 10
      3. If the 10s digit of the subtrahend is greater than the 10s digit of the minuend then we will have to bridge through 100

      Keywords

      • Minuend - The minuend is the number being subtracted from.

      • Subtrahend - A subtrahend is a number subtracted from another.

      • Difference - The difference is the result after subtracting one number from another.

      • Partition - Partition is the act of splitting an object or value down into smaller parts.

      Common misconception

      Pupils will often try to use a written method/algorithm which they know gives an accurate answer but don't understand why it works.

      Encourage the pupils to be brave and remind them that this is about mental subtraction so, with practice, will be quicker than any written methods.

      Teacher tip

      This strategy is shown with number lines and jottings but the end goal is for the children be able to do it mentally so try to reduce such supports as quickly as possible.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many pentagons are there in this group of polygons?

      An image in a quiz
      1
      2
      Correct answer: 3
      4
      5

      Q2.
      What is the product of 2 and 10?

      Correct Answer: 20

      Q3.
      = 15 − 9

      Correct Answer: 6, six

      Q4.
      = 25 − 19

      Correct answer: 6
      Correct answer: six

      Q5.
      Which of the following expressions give a difference of six?

      26 − 19
      Correct answer: 10 − 4
      100 − 4
      27 − 10
      Correct answer: 13 − 7

      Q6.
      207 − 190 =

      Correct Answer: 17, seventeen

      6 Questions

      Q1.
      Which is the correct definition of difference?

      The result after adding one number to another.
      The result after multiplying two or more numbers.
      The result after dividing one number by another.
      Correct answer: The result after subtracting one number from another.

      Q2.
      What subtraction equation does this number line represent?

      An image in a quiz
      75 + 24 = 99
      75 − 20 = 55
      Correct answer: 75 − 24 = 51
      75 − 51 = 24

      Q3.
      Find the difference between 270 and 160 using partitioning.

      Correct Answer: 110, one hundred and ten

      Q4.
      Find the difference between 430 and 310 using partitioning.

      Correct Answer: 120, one hundred twenty

      Q5.
      Find the difference between 540 and 360 using partitioning and bridging.

      Correct Answer: 180, one hundred and eighty

      Q6.
      Find the difference between 670 and 490 using partitioning and bridging.

      Correct Answer: 280, two hundred and eighty

      To help you plan your 3 maths lesson on: Subtract 2 or 3-digit numbers using partitioning and bridging a multiple of 10, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...