New
New
Year 5

Calculate change when purchasing several items

I can calculate change when purchasing more than one item.

New
New
Year 5

Calculate change when purchasing several items

I can calculate change when purchasing more than one item.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Calculating change can be thought of as finding the difference between the cost and the amount of money given.
  2. If you are buying several items, you can add the total cost and then find the change.
  3. If you are buying several items, you can subtract each item one at a time.

Common misconception

Errors in column addition can occur when pupils fail to align their digits properly.

Encourage pupils to align their decimal points before setting out the rest of the calculation.

Keywords

  • Minuend - The minuend is the number being subtracted from.

  • Subtrahend - A subtrahend is a number subtracted from another.

Using a bar model when representing money problems involving change is an excellent way for pupils to conceptualise the problem, allowing them to see they can use addition as well as subtraction when calculating change.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the change when paying for this item with a £1 coin? Use the number line to help you.
An image in a quiz
15 p
Correct answer: 25 p
35 p
52 p
Q2.
I buy a drink for 57 p. How much change do I receive from £1?
33 p
Correct answer: 43 p
53 p
Q3.
£1.99 + £3.50 =
£3.70
Correct answer: £5.49
£5.50
£5.51
Q4.
I buy a sandwich that costs £2.35 and pay with a £10 note. How much change do I get from £10? Remember to write your answer using correct notation.
Correct Answer: £7.65, 7.65, 765p, 765 p, £7.65.
Q5.
A book costs £10. I have saved £8.76. How much more do I need to save? Remember to write your answer using correct notation.
Correct Answer: £1.24, £1.24., 1.24, 124 p , 124p
Q6.
In the number sentence £10 − £2.50 = £7.50, which part is the subtrahend?
£10
Correct answer: £2.50
=
£7.50

6 Questions

Q1.
Match the parts of the number sentence with the correct definitions. £5 − £3 = £2
Correct Answer:£5,minuend

minuend

Correct Answer:£3,subtrahend

subtrahend

Correct Answer:£2,difference

difference

Q2.
Use the subtracting and subtracting again strategy to solve this problem: Andeep had £5. He bought some sweets for 30 p and a comb for 50 p. How much money has he got left?
Correct Answer: £4.20, £4.20., 420 p, 420p
Q3.
Calculate the change I would receive from £5 if I bought one item for £1.70 and one for 55 p. Use the 'adding first' strategy. Remember to write your answer using correct notation.
Correct Answer: £2.75, 2.75, 275p, 275 p
Q4.
Calculate the change I would receive from £10 if I bought one item for £5.55, one for £1.25 and one for 50 p. Use the 'adding first' strategy. Remember to write your answer using correct notation.
Correct Answer: £2.70, 2.70, 270p, 270 p
Q5.
The class has raised £200 to spend on a party. They spend £41.82 on pizzas, £14.15 on drinks and £16.95 on decorations. How much do they have left to spend on the entertainment?
Correct Answer: £127.08, 127.08, 12708p, 12708 p
Q6.
Andeep has £350 in his bank account. He buys a video game costing £39.99, a controller costing £29.99 and an online subscription costing £19.99. How much is left in his account?
Correct Answer: £260.03, 260.03, 26003p, 26003 p