New
New
Year 5

Convert quantities of money between pounds and pence

I can convert quantities of money between pounds and pence

New
New
Year 5

Convert quantities of money between pounds and pence

I can convert quantities of money between pounds and pence

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are 100p in £1.00 so £3.00 is equivalent to 300p
  2. There are 10 pennies in 10p so 4 ten pences are equivalent to 40 one pences.
  3. Use knowledge of equivalent values to convert between pounds and pence.
  4. £3.45 is equivalent to 300p + 45p which is equal to 345p

Common misconception

Pupils incorrectly multiply and divide by 100 when converting, or multiply and divide by 10 instead.

Continue to emphasise the relationship between one pound and 100 pence and encourage pupils to spot patterns e.g. £2 = 200 p, £3 = 300 p

Keywords

  • Convert - When a value is changed from one form to another, it is converted.

  • Partition - The act of splitting an object or value down into smaller parts.

  • Unitising - Unitising means taking separate parts and making them into one whole.

In Practice task B 2) - when confident, encourage pupils to remove one of the coin types from each pile to increase the challenge level.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many pennies are there in £1?
Correct Answer: 100, one hundred, a hundred, hundred
Q2.
How many tens are there in 130?
3
Correct answer: 13
130
0
Q3.
'I have £2.5 in my pocket'. Tick all the statements that could be true of this sentence.
Correct answer: It is incorrect because there needs to be 2 decimal places to show the pence.
Correct answer: The person might have meant 'I have £2.05 in my pocket'.
Correct answer: The person might have meant 'I have £2.50 in my pocket'.
There should be a 'p' after the number of pennies.
The £ sign is in the wrong place.
Q4.
What is wrong with this statement? 'I spent £3.28 p in total'.
The £ sign should be after the 3
The £ sign should be after the 8
It does not need a £ sign.
Correct answer: There should not be a p sign at the end if you have used a £ sign.
Q5.
900 ÷ 100 =
Correct Answer: 9, nine, Nine, 9.
Q6.
Match the vocabulary to the definition.
Correct Answer:convert,change from one form to another

change from one form to another

Correct Answer:partition,separate into different parts

separate into different parts

Correct Answer:unit,a general term meaning one of something

a general term meaning one of something

Correct Answer:ascending,going up

going up

Correct Answer:descending,going down

going down

6 Questions

Q1.
Which of these statements about two pounds is correct?
£2 = 20 p
Correct answer: £2 = 200 p
£2 = 2000 p
Q2.
Which of these amounts is equal to 5000 p?
£5
Correct answer: £50
£500
£5000
Q3.
Complete the sentence. The amount of money shown in the image is equal to p.
An image in a quiz
Correct Answer: 358, three hundred and fifty-eight, three hundred and fifty eight
Q4.
Complete the sentence. The amount of money shown in the image is equal to p.
An image in a quiz
Correct Answer: 589, five hundred and eighty-nine, five hundred and eighty nine
Q5.
Fahari is paying for some toys. The shopkeeper says, “That’s thirteen pounds and five pence please.” Which of these is the correct notation?
£30.05
Correct answer: £13.05
£13.05 p
£13.5
£13.50
Q6.
Complete the sentence. Thirteen pounds and five pence is equal to p.
Correct Answer: 1305