New
New
Year 5

Use and explain the most efficient strategies when adding quantities of money

I can use and explain the most efficient strategies when adding quantities of money

New
New
Year 5

Use and explain the most efficient strategies when adding quantities of money

I can use and explain the most efficient strategies when adding quantities of money

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Informal calculation strategies such as rounding and compensating can be applied to calculating with money.
  2. Same sum generalisation can be applied to calculating with money.
  3. Column addition can be used to calculate with money but is not always the most efficient strategy.

Common misconception

When using column addition with regrouping, pupils put the regrouped digits in the wrong order.

Part of the first lesson cycle includes an example of a pupil getting it wrong, as well as the correct way to show the calculation.

Keywords

  • Addend - An addend is a number added to another.

  • Altogether - The word altogether is another way of saying total.

  • Regroup - The process of unitising and exchanging between place values is known as regrouping.

If pupils find adding multiple addends in column addition challenging, consider using number lines or other scaffolds to support them. Encourage pupils to state each time what they are adding together using place value language.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Tick all of the statements which are true.
Correct answer: 10 p = 10 × 1 p
Correct answer: £1 = 100 p
Correct answer: There are one hundred pennies in one pound.
Correct answer: £1 = 10 p × 10
There are one hundred ten pences in one pound.
Q2.
Calculate: 253 + 316 =
Correct Answer: 569
Q3.
Calculate: 2.53 + 3.16 =
Correct Answer: 5.69
Q4.
Calculate: 4.25 + 2.63 =
Correct Answer: 6.88
Q5.
Match the vocabulary with the correct definitions.
Correct Answer:addend,a number added to another number

a number added to another number

Correct Answer:altogether,another way of saying 'in total'

another way of saying 'in total'

Correct Answer:regroup,the process of unitising and exchanging between place values

the process of unitising and exchanging between place values

Correct Answer:sum,the result of adding two or more numbers

the result of adding two or more numbers

Q6.
435 + 99 =
Correct Answer: 534

6 Questions

Q1.
Calculate. Write your answer using correct notation. £5.42 + £2.34 =
Correct Answer: £7.76, 7.76, 776 p, 776p
Q2.
Calculate. Write your answer using correct notation. £7.85 + £12.44 =
Correct Answer: £20.29, 20.29, 2029p, 2029 p
Q3.
Calculate. Write your answer using correct notation. £6.75 + £5.48 + £7.47 =
Correct Answer: £19.70, 19.70, 1970 p , 1970p
Q4.
Match the calculation with the correct strategy that has been used.
Correct Answer:£2.95 + £3.38 = £3 + £3.33,compensating

compensating

Correct Answer:£2.95 + £3.38=£3.38 + £3 - 5 p,rounding and adjusting

rounding and adjusting

Correct Answer:£2.43 + £3 + 20 p + 4 p,partitioning

partitioning

Q5.
Use rounding and adjusting to find the sum of £4.53 + £2.98 Remember to write your answer using correct notation.
Correct Answer: £7.51, 7.51, 751p, 751 p
Q6.
Use a compensating strategy to solve £5.95 + £2.75 Remember to write your answer using correct notation.
Correct Answer: £8.70, 8.70, 870p , 870 p