New
New
Year 5

Use knowledge of addition to add commonly used prices efficiently

I can use knowledge of addition to add commonly used prices efficiently

New
New
Year 5

Use knowledge of addition to add commonly used prices efficiently

I can use knowledge of addition to add commonly used prices efficiently

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Prices are often 1p or £1 lower than the next whole number of pounds so £2.99 not £3.00
  2. A number line supports rounding and adjusting strategies
  3. You might round one addend or all the addends
  4. Adjust the answer according to the rounding

Common misconception

Pupils use inefficient calculation strategies such as always using columnar methods.

Promote efficient mental strategies and model clear examples of the use of these.

Keywords

  • Addend - An addend is a number added to another number.

  • Round - When you round a number, you are making a number less accurate, but keeping it close to its original value.

  • Adjust - When you adjust a number you make a small change to it.

  • Redistribution - Redistribution is where part of one addend is moved to another addend.

This is an excellent opportunity to promote and revisit mental and informal calculation strategies which are often more efficient than columnar methods. Take every opportunity to promote efficiency in this lesson.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the closest multiple of 10 to 59?
50
Correct answer: 60
100
Q2.
What is the closest multiple of 100 to 299?
Correct Answer: 300
Q3.
What is the closest multiple of 100 to 315?
Correct Answer: 300
Q4.
What are the addend(s) in 3 + 4 = 7?
Correct answer: 3
+
Correct answer: 4
=
7
Q5.
45 + 29 =
Correct Answer: 74
Q6.
2.9 + 2.9 =
Correct Answer: 5.8

6 Questions

Q1.
Use an adjusting strategy to solve this: 59 p + 37 p = p
Correct Answer: 96
Q2.
Use the redistributing strategy to solve this: £0.26 + £0.59 = £
Correct Answer: £0.85
Q3.
65 p + 99 p = £
Correct Answer: £1.64
Q4.
£1.99 + £4.45 = £
Correct Answer: £6.44
Q5.
35 p + 49 p = 34 p + 50 p is an example of which strategy?
Column addition
Correct answer: Redistribution
Rounding and adjusting
Q6.
£3.38 + £1.99 = £3.38 + £2 - 1 p is an example of which strategy?
Column addition
Redistributing
Correct answer: Rounding and adjusting