New
New
Year 5

Use knowledge of subtraction to calculate change when paying with whole pounds or notes

You can use knowledge of subtraction to calculate change when paying with whole pounds or notes

New
New
Year 5

Use knowledge of subtraction to calculate change when paying with whole pounds or notes

You can use knowledge of subtraction to calculate change when paying with whole pounds or notes

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The whole is the amount of money offered, one part is the total cost and the other part is the change.
  2. The change is the difference between the total cost and the amount of money given.
  3. You can use different subtraction strategies to calculate change.

Common misconception

Pupils will sometimes give incorrect number bond examples such as as 63 + 47 = 100

Model adding together the tens first.

Keywords

  • Difference - The result of subtracting one number from another is the difference.

  • Change - In money, change is the difference between the amount of money you use to pay and the value of what you are buying.

  • Number bonds - Number bonds are pairs of numbers which sum together to make another number.

If some pupils are not yet fluent in number bonds within 100 consider including scaffolds such as hundred squares and pre-drawn number lines. Encourage them to make links with number bonds for 10 e.g. 7 + 3 = 10 so 70 + 30 = 100
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the number bond that goes with 30 to make 100?
Correct Answer: 70, Seventy, seventy
Q2.
How many pennies in £1?
An image in a quiz
1
10
Correct answer: 100
1000
Q3.
Tick all of the options where the sum is 100
Correct answer: 47 + 53
47 + 63
47 + 43
Correct answer: 51 + 49
Correct answer: 49 + 51
Q4.
£1.65 p + 99 p = £
Correct Answer: £2.64, 2.64, 264p, 264 p
Q5.
£1.35 p + 49 p = £1.34 p + 50 p is an example of which strategy?
Correct answer: Redistribution
Column addition
Rounding and adjusting
Q6.
Match the word with the correct definition.
Correct Answer:number bonds,pairs of numbers which sum together to make another number

pairs of numbers which sum together to make another number

Correct Answer:difference,the result of subtracting one number from another

the result of subtracting one number from another

Correct Answer:change,the difference between the value and the money used to pay

the difference between the value and the money used to pay

6 Questions

Q1.
A banana costs 45 p . How much change will I get from £1? Give your answer using the correct unit.
Correct Answer: 55 p, 55, 55p, 55 pence
Q2.
A book costs £3.60. How much change will I get from £5?
£1.30
Correct answer: £1.40
£1.50
£2.40
Q3.
My shopping comes to £7.38. I give the shopkeeper a £10 note. How much change do I receive?
Correct answer: £2.62
£2.72
£3.62
£3.72
Q4.
The total of my shopping is £13.84. I give the shopkeeper a £20 note. How much change do I receive?
Correct answer: £6.16
£6.24
£7.16
£7.24
Q5.
I have £5 to spend in the shop. I buy a drink for 99 p and a sandwich for £3.25. How much change do I get? p
Correct Answer: 76
Q6.
Match the money amounts with how much change you would get from a £10 note when buying them.
Correct Answer:£2.70,£7.30

£7.30

Correct Answer:£4.49,£5.51

£5.51

Correct Answer:£5.51,£4.49

£4.49

Correct Answer:£7.99,£2.01

£2.01

Correct Answer:£7.20,£2.80

£2.80

Correct Answer:£8.99,£1.01

£1.01