Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explain how ten thousand can be composed

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how ten thousand can be composed.

      Key learning points

      1. Ten one thousands make ten thousand.
      2. One hundred hundreds make ten thousand.
      3. One thousand tens make ten thousand.

      Keywords

      • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

      • Equivalent - Two expressions are equivalent if they have the same value.

      Common misconception

      10,000 of anything is the same in size.

      Provide a range of contexts which allow pupils to see that 10,000 can be large or small, it is dependent on the context. For example, comparing 10,000 mm with 10,000 miles on a map is a good way to emphasise the difference in distances.

      Teacher tip

      Ensure time is given for pupils to familiarise themselves with 10,000 in a range of contexts including measurement. For example, considering the distance of local landmarks in comparison to your position and walking part of this is a great way to develop a sense of distance.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What number comes next in the counting sequence? 570 580 590

      Correct Answer: 600

      Q2.
      Complete the sentence: 1,000 is composed of 10 groups of

      Correct Answer: 100, one hundred

      Q3.
      Complete the sentence: 900 can be composed of ____ hundreds.

      Correct answer: 9
      90
      900

      Q4.
      Complete the sentence: 240 can be composed of tens.

      Correct Answer: 24, twenty-four

      Q5.
      1,000 is composed of how many tens?

      Correct Answer: 100, one hundred

      Q6.
      Tick the largest expression:

      100 lots of 10
      Correct answer: 100 lots of 100
      10 lots of 100
      1 lot of 1,000

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: There are 10 one thousands in __________.

      one hundred
      one thousand
      Correct answer: ten thousand
      ten hundreds

      Q2.
      Complete the sentence: There are hundreds in ten thousand.

      Correct Answer: 100, one hundred

      Q3.
      Complete the sentence: There are tens in ten thousand.

      Correct Answer: 1,000, one thousand

      Q4.
      Select the missing number to complete the equation: 10,000 ÷ ____ = 1,000

      1
      Correct answer: 10
      100
      1,000

      Q5.
      Select the missing number to complete the equation: 10,000 ÷ ____ = 10

      1
      10
      100
      Correct answer: 1,000
      10,000

      Q6.
      Tick the largest amount.

      10,000 g
      10,000 m
      10,000 ml
      Correct answer: It’s not possible to tell.

      To help you plan your 6 maths lesson on: Explain how ten thousand can be composed, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...