Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Estimate and multiply a 2-digit by a 1-digit number using expanded and short multiplication

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use expanded and short multiplication to multiply 2-digit by 1-digit numbers.

      Key learning points

      1. Use times tables and place value to estimate the product of a 2-digit by a 1-digit multiplication.
      2. Use expanded short multiplication to multiply a 2-digit by a 1-digit number.
      3. Use short multiplication to multiply a 2-digit by a 1-digit number.

      Keywords

      • Estimation - To find a value that is close enough to the right answer, usually with some thought or calculation involved is known as estimation.

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to identify the multiples of 10 a number is between when estimating.

      Provide a number line and continue to use stem sentences to support pupils in their thinking.

      Teacher tip

      Estimation is a key skill and should be modelled clearly, with pupils encouraged to use estimation at every opportunity. Take time to model your 'thinking aloud' process while estimating.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      483 can be partitioned as __________.

      4 tens, 8 tens and 3 ones.
      4 hundreds, 7 tens and 3 ones.
      Correct answer: 4 hundreds, 8 tens and 3 ones.
      4 hundreds, 80 tens and 3 ones.

      Q2.
      Izzy is chanting her 7 times tables: ... 21, 28, 35, ___. What comes next?

      40
      41
      Correct answer: 42
      43

      Q3.
      Izzy is chanting her 7 times tables in descending order: ... 77, 70, 63, . What comes next?

      Correct Answer: 56, fifty-six, Fifty-six, Fifty six

      Q4.
      Use short multiplication to calculate this question: 56 × 3 =

      Correct Answer: 168, one hundred and sixty eight, One hundred and sixty eight

      Q5.
      Use expanded multiplication to calculate this question: 74 × 5=

      Correct Answer: 370, Three hundred and seventy, three hundred and seventy

      Q6.
      Sam has 71 shiny cards, Izzy has 213 shiny cards. Izzy has times as many.

      Correct Answer: 3, three, Three

      6 Questions

      Q1.
      To estimate for the calculation: 4 × 72, 72 is between __________.

      60 and 70
      Correct answer: 70 and 80
      65 and 70

      Q2.
      Select the correct number to complete the estimation.

      An image in a quiz
      28
      74
      208
      Correct answer: 280

      Q3.
      Write the correct number to complete the estimation.

      An image in a quiz
      Correct Answer: 360, Three hundred and sixty, three hundred and sixty

      Q4.
      Select an appropriate estimation for 63 × 3

      65 × 3
      Correct answer: 60 × 3
      70 × 3
      6 × 3

      Q5.
      Use estimation to decide which has a suitable answer for this multiplication: 46 × 3

      An image in a quiz
      Correct answer: A
      B

      Q6.
      Solve the worded problem using short multiplication: In one month 34 cups of lemonade are sold. The following month, six times as many are sold. How many cups of lemonade were sold that month?

      Correct Answer: 204, 204 cups, Two hundred and four, Two hundred and four cups, two hundred and four cups

      To help you plan your 5 maths lesson on: Estimate and multiply a 2-digit by a 1-digit number using expanded and short multiplication, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...