New
New
Year 5

Multiply a 2-digit number by a 1-digit number using partitioning and representations (one regroup)

I can use an array to represent multiplication and use place value in an array to represent multiplication of a 2-digit number

New
New
Year 5

Multiply a 2-digit number by a 1-digit number using partitioning and representations (one regroup)

I can use an array to represent multiplication and use place value in an array to represent multiplication of a 2-digit number

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Partitioning allows us to multiply the tens and then the ones and recombine the products.
  2. The grid can represent the array.
  3. Multiply the ones and tens separately and recombine.

Common misconception

Pupils may not regroup correctly if they do not understand the place value of digits in a factor.

Encourage pupils to use the stem sentences / array to identify when they may need to regroup.

Keywords

  • Array - An array is the layout of items (such as objects, numbers, etc.) arranged in rows and/or columns.

  • Product - The result of two or more values multiplied together.

  • Regroup - The process of unitising and exchanging between place values is known as regrouping.

Using base ten blocks to represent a multiplication equation initially is useful and all pupils should have access to this representation.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
The number 17 can be partitioned into 1 ten and ones.
Correct Answer: 7, seven, Seven
Q2.
The number 59 can be partitioned into tens and 9 ones.
Correct Answer: 5, five, Five
Q3.
The answer when two or more values are multiplied together is called a .
Correct answer: product
factor
sum
answer
Q4.
Look at the image. What is the name given to the numbers shown by the arrows?
An image in a quiz
products
sum
Correct answer: factors
Q5.
Select the array which shows 3 x 4
Pic 1
Correct answer: Pic 2
Pic 3
Q6.
Look at the array. What does it represent?
An image in a quiz
Correct answer: 8 x 3
7 x 3
3 x 7
3 x 9

6 Questions

Q1.
Which array shows 3 × 18?
Correct answer: pic 1
pic 2
pic 3
pic 4
Q2.
Which grid represents the multiplication fact 25 × 4?
pic 1
Correct answer: pic 2
pic 3
Q3.
Which multiplication is represented by this grid model?
An image in a quiz
23 × 7
207 × 3
Correct answer: 27 × 3
7 × 203
Q4.
Match the question with the amount of regrouping.
Correct Answer:21 × 3,no regrouping

no regrouping

Correct Answer:23 × 4,regrouping in ones

regrouping in ones

Correct Answer:63 × 2,regrouping in tens

regrouping in tens

Q5.
Select the correct multiplication equation for the following word problem: Lucas is preparing party packs. He has 8 packets of 32 pens. How many pens does he have altogether?
32 + 8
Correct answer: 32 × 8
8 + 32
8 × 30
Q6.
Lucas is preparing for a party, he needs a box of sweets which has more than 120 sweets but less than 160. Which box should he choose?
Correct answer: 7 x 21
27 × 23