New
New
Year 5

Multiply a mixed number by a whole number bridging a whole

I can multiply a mixed number by a whole number where the fractions bridge a whole.

New
New
Year 5

Multiply a mixed number by a whole number bridging a whole

I can multiply a mixed number by a whole number where the fractions bridge a whole.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Partition the mixed number into a whole number and a fraction.
  2. Multiply the whole number part by the whole number factor.
  3. Multiply the fraction by the whole number using unitising language.
  4. Recombine the partial products to calculate the overall product.

Common misconception

Pupils may look to calculate each expression straight away.

Ensure pupils are encouraged to estimate expressions, showing how this can be more efficient particularly when looking to compare expressions. The product is not always needed.

Keywords

  • Mixed number - A whole number and a fraction can be combined to form a mixed number.

  • Compare - You compare to find out what is the same and what is different. You can compare numbers or expressions to find out if one is greater than or less than another.

  • Partitioning - Partitioning is the act of splitting an object or value into smaller parts.

Encourage pupils to continue estimating the product prior to actually calculating. This should also encourage pupils to calculate mentally where they feel they can.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Tick the numbers greater than 1
$$ \frac{4}{9} $$
$$ \frac{7}{9} $$
$$ \frac{9}{9} $$
Correct answer: $$ \frac{12}{9} $$
Correct answer: $$ 1\frac{2}{9} $$
Q2.
Tick expressions where the product would be greater than one whole.
$$ \frac{4}{9} $$ × 2
$$ \frac{2}{6} $$ × 3
Correct answer: $$ \frac{5}{6} $$ × 2
$$ \frac{7}{8} $$ × 1
Correct answer: $$ \frac{5}{7} $$ × 3
Q3.
Tick the correct symbol to compare these two expressions.
An image in a quiz
Correct answer: <
>
=
Q4.
Tick the correct symbol to compare these two expressions.
An image in a quiz
<
Correct answer: >
=
Q5.
Write in the missing number.
An image in a quiz
Correct Answer: 8, eight
Q6.
Tick the correct product. $$ 5\frac{2}{7} $$ × 3 =
$$ 15\frac{3}{21} $$
$$ 15\frac{2}{7} $$
Correct answer: $$ 15\frac{6}{7} $$
$$ 5\frac{6}{7} $$
$$ 15\frac{6}{21} $$

6 Questions

Q1.
Tick the correct symbol to compare these two expressions.
An image in a quiz
<
>
Correct answer: =
Q2.
Write in the missing product. 2 × $$ 3\frac{4}{8} $$ =
Correct Answer: 7, seven
Q3.
Tick the correct symbol to compare these two expressions.
An image in a quiz
Correct answer: <
>
=
Q4.
Tick the largest expression.
3 × $$ 2\frac{4}{9} $$
Correct answer: 4 × $$ 2\frac{4}{9} $$
3 × $$ 2\frac{4}{9} $$
Q5.
Tick the expressions that match this problem. Andeep walks the dog $$ 2\frac{1}{4} $$ km. He does this 3 times a week.
$$ 2\frac{1}{2} $$ × 3
Correct answer: $$ 2\frac{1}{4} $$ × 3
Correct answer: 3 × $$ 2\frac{1}{4} $$
4 × $$ 2\frac{1}{3} $$
$$ 2\frac{1}{4} $$ × $$ \frac{1}{3} $$
Q6.
Tick the expressions that are true.
$$ 1\frac{1}{2} $$ × 4 = $$ 4\frac{1}{2} $$
Correct answer: $$ 1\frac{1}{4} $$ × 4 = 5
Correct answer: $$ 1\frac{3}{4} $$ × 4 = 7
4 × $$ 1\frac{1}{5} $$ = $$ 1\frac{4}{5} $$
$$ 1\frac{1}{10} $$ = 4 × $$ \frac{4}{10} $$