New
New
Year 4

Use divisibility rules for multiples of 6

I can use divisibility rules for multiples of 6

New
New
Year 4

Use divisibility rules for multiples of 6

I can use divisibility rules for multiples of 6

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. For every one group of 6 there are two groups of 3
  2. For a number to be divisible by 6, it must be divisible by both 2 and 3

Common misconception

Lack of understanding of key terms such as: 'digit,' 'number.' Pupils may also forget how to identify an even number.

Remind children that even numbers end in 0, 2, 4, 6 or 8. Explain clearly the difference between the key terms and encourage children to test the divisibility rule on both 3 digit and 4 digit numbers.

Keywords

  • Digit sum - The sum of the digits of a number is called its digit sum.

  • Divisible / divisibility - Divisibility is when division of a number results in another whole number. A number is divisible by another if it can be shared exactly with no remainder.

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

Encourage children to test the divisibility rule starting with 2 digit numbers then moving on to 3 and 4 digit numbers. The commutative law is explored whereby a + b = b + a. Continue to chorally rehearse the 6times tables.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What single number fits into this gaps to make this correct? 18 ÷ 6 =
An image in a quiz
Correct Answer: 3
Q2.
Order the multiples of 6 from the lowest to highest.
1 - 36
2 - 42
3 - 48
4 - 54
5 - 72
Q3.
Identify the multiples of 6
Correct answer: 6
Correct answer: 12
16
Correct answer: 18
Correct answer: 54
Q4.
Match the expressions to the products.
Correct Answer:6 × 6,36

36

Correct Answer:6 × 7,42

42

Correct Answer:6 × 9,54

54

Correct Answer:6 × 5,30

30

Correct Answer:6 × 8,48

48

Q5.
Andeep has 72 guinea cards and shares them between 6 friends. How many cards does each friend get?
Correct Answer: 12
Q6.
A bakery has baked 420 cupcakes. They are packed into boxes of 6. Which calculations will help to solve this problem?
Correct answer: 42 tens ÷ 6
Correct answer: 6 × 7 tens
60 + 60 + 60
420 − 6

6 Questions

Q1.
Select the even numbers.
7
Correct answer: 18
25
Correct answer: 28
33
Q2.
Select the multiples of 6
Correct answer: 24
Correct answer: 36
Correct answer: 54
46
52
Q3.
Select the numbers that are exactly divisible by 2
Correct answer: 308
455
667
Correct answer: 700
989
Q4.
Is 8,223 a multiple of 6?
Yes
Correct answer: No
Q5.
Is 732 a multiple of 6?
Correct answer: Yes
No
Q6.
Is 7,014 a multiple of 6?
Correct answer: Yes
No