New
New
Year 4

Use knowledge of the 3 and 6 times tables to solve problems

I can use knowledge of the 3 and 6 times tables to solve problems.

New
New
Year 4

Use knowledge of the 3 and 6 times tables to solve problems

I can use knowledge of the 3 and 6 times tables to solve problems.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Knowing the 3 times table can help to solve problems.
  2. Knowing the 6 times table can help to solve problems.
  3. Counting in 3s and 6s can help to solve problems.

Common misconception

Pupils may find it difficult to solve problems or misunderstand questions.

Model clearly how to identify key phrases and words which will identify the operation and equation required for word problems.

Keywords

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

  • Double / doubling - Doubling is the act of becoming twice as many.

  • Halve / halving - Halving means to divide into two equal parts.

By this point fluency in 3 and 6 times tables will support children in solving these problems. Continue to chorally rehearse the times tables.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which numbers are multiples of both 3 and 6?
3
Correct answer: 6
Correct answer: 12
Correct answer: 18
33
Q2.
Match the start and end of the sentences to make them correct.
Correct Answer:If there are 3 tricycles…,There are 9 wheels

There are 9 wheels

Correct Answer:If there are 6 ants…,There are 36 legs

There are 36 legs

Correct Answer:If there are 5 tricycles…,There are 15 wheels

There are 15 wheels

Correct Answer:If there are 4 ants…,There are 24 legs

There are 24 legs

Correct Answer:If there are 10 tricycles…,There are 30 wheels

There are 30 wheels

Q3.
Match the groups of 3 to the equal groups of 6
Correct Answer:2 groups of 3,1 group of 6

1 group of 6

Correct Answer:6 groups of 3,3 groups of 6

3 groups of 6

Correct Answer:8 groups of 3,6 groups of 4

6 groups of 4

Correct Answer:12 groups of 3,6 groups of 6

6 groups of 6

Q4.
Match the calculation to the answer.
Correct Answer:Double 6,12

12

Correct Answer:Half of 18,9

9

Correct Answer:Double 3,6

6

Correct Answer:Half of 36,18

18

Q5.
If you a multiple of 6 then you get a multiple of 3
Correct Answer: halve, half
Q6.
Match the calculation to the answer.
Correct Answer:Double 6,12

12

Correct Answer:Half of 30,15

15

Correct Answer:Double 30,60

60

Correct Answer:Half of 12,6

6

6 Questions

Q1.
Look at this array and complete the sentence. The array shows 3 groups of 2 and it also shows group(s) of 6
An image in a quiz
Correct Answer: 1
Q2.
Match the parts of the sentence to make them correct.
Correct Answer:When one factor doubles,the product doubles.

the product doubles.

Correct Answer:When one factor halves,the product halves.

the product halves.

Correct Answer:Twice as many,means multiplying by 2

means multiplying by 2

Correct Answer:Three times as many,means multiplying by 3

means multiplying by 3

Q3.
If 3 × 5 = 15, what is 6 × 5 =
Correct Answer: 30
Q4.
Match the calculations showing multiples of 3 with the equivalent multiples of 6
Correct Answer:2 × 3 =,1 × 6

1 × 6

Correct Answer:8 × 3 = ,4 × 6

4 × 6

Correct Answer:10 × 3 =,5 × 6

5 × 6

Correct Answer:6 × 3 =,3 × 6

3 × 6

Q5.
Andeep has been collecting packs of guinea cards. The come in packs of 3 He has collected 9 packets and gave away 3 packets. How many cards has he collected altogether? cards
Correct Answer: 18, 18 cards
Q6.
Izzy is splitting her 36 eggs into boxes of six. She then gives away 2 boxes two Andeep. How many boxes will she have altogether? boxes
Correct Answer: 4