New
New
Year 4

Use the divisibility rules to find multiples of 3

I know the divisibility rule for multiples of 3 and can use it with 3- and 4-digit numbers.

New
New
Year 4

Use the divisibility rules to find multiples of 3

I know the divisibility rule for multiples of 3 and can use it with 3- and 4-digit numbers.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Numbers that can be divided by 3 and leave no remainder are divisible by 3
  2. To find the digit sum of a number, add the digits in the number together so the digit sum of 17 is 1 + 7 which equals 8
  3. For a number to be divisible by three, the dgit sum of the number must be a divisible by 3

Common misconception

Lack of understanding of key terms such as: 'digit,' 'number.'

Explain clearly the difference between the two key terms and encourage children to test the divisibility rule on both 3 digit and 4 digit numbers.

Keywords

  • Digit sum - The sum of the digits of a number is called its digit sum.

  • Divisible / Divisibility - Divisibility is when division of a number results in another whole number. A number is divisible by another if it can be shared exactly with no remainder.

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What single number fits into this gap to make this correct? 15 ÷ 3 = ___
An image in a quiz
Correct answer: 5
4
3
Q2.
Order the multiples of 3 from the highest to lowest.
1 - 36
2 - 30
3 - 27
4 - 21
5 - 18
Q3.
Identify the multiples of 3
Correct answer: 6
8
Correct answer: 9
14
Correct answer: 15
Q4.
Match the expressions to the products.
Correct Answer:3 × 6,18

18

Correct Answer:3 × 7,21

21

Correct Answer:3 × 9,27

27

Correct Answer:3 × 5,15

15

Correct Answer:3 × 8,24

24

Q5.
Andeep has 36 guinea cards and shares them between 3 friends. How many cards does each friend get?
Correct Answer: 12
Q6.
A bakery has baked 270 cupcakes. They are packed into boxes of 3 Which calculations will help to solve this problem?
Correct answer: 27 tens ÷ 3
Correct answer: 3 × 9 tens
90 + 90 − 90
270 − 3

6 Questions

Q1.
Select the multiples of 3
Correct answer: 36
Correct answer: 39
Correct answer: 42
46
49
Q2.
What is the digit sum for 249?
Correct Answer: 15
Q3.
Match the numbers to their digit sum.
Correct Answer:421,7

7

Correct Answer:2,306,11

11

Correct Answer:876,21

21

Correct Answer:3,511,10

10

Q4.
Is 3,021 a multiple of 3?
Correct answer: Yes
No
Q5.
Is 6,413 a multiple of 3?
Yes
Correct answer: No
Q6.
Is 432 a multiple of 3?
Correct answer: Yes
No