Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating sequences with locomotion, rotation and balance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create short sequences to incorporate locomotion, rotation and balances.

      Key learning points

      1. Move: to transition smoothly between balances, maintain momentum and control movements to create fluidity.
      2. Move: Using your eyes to see cues to ensure timing is cohesive with the group enhancing the elegance of performance.
      3. Think: adding movement patterns like unison and canon into a sequence enhances visual interest and difficulty.
      4. Feel: devising a sequence with good timing, flow and body awareness improves creativity skills.
      5. Connect: moving in unison or cannon gives a sense of teamwork, showcasing coordination and harmony.

      Keywords

      • Unison - you and your partner do the same moves at exactly the same time, perfectly matching each other's timing and movements

      • Canon - when performing a sequence of movements, group members do the same order of moves but at a different time

      • Sequence - a combination of two or more movements and balances performed in succession

      Common misconception

      When pupils add more content to their sequence, they can lose flow with the sequence looking unpolished. Pupils show limited variety in their locomotive elements.

      Practise the sequence slowly at first, focusing on smooth transitions between movements and balances. Encourage pupils to be creative and add variety to their locomotive movements throughout the sequence.

      Teacher tip

      If pupils lack creativity and use repetitive movements in their sequence, ask them to reflect and discuss all of the different ways in which they can travel in gymnastics. Give pupils time to explore different ways in which they can move and share ideas with others.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 benches, 4 gymnastics tables.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following will help improve our timing with a partner?

      jumps
      rolls
      Correct answer: communication

      Q2.
      Which of the following is an example of a locomotive movement?

      Correct answer: forward roll
      balance
      plank

      Q3.
      How can we maintain control when rotating in gymnastics?

      hold on
      look down
      Correct answer: maintain good posture

      Q4.
      What sort of balance involves pulling away from each other?

      Correct answer: counter tension balance
      coutner balance
      partner balance

      4 Questions

      Q1.
      If we demonstrate different levels, speed and movement patterns, what will our sequence show?

      good skill level
      Correct answer: good variety
      bravery

      Q2.
      What part of your body can you use to ensure your timing is cohesive with your partner?

      your core
      your arms
      Correct answer: your eyes

      Q3.
      How does mapping out a sequence carefully help to improve your overall performance?

      Correct answer: adds creativity
      improves posture
      develops resilience

      Q4.
      How does moving in both canon and unison improve a sequence?

      Correct answer: enhances visual interest
      changes the speed
      improves communication

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Creating sequences with locomotion, rotation and balance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...