New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 11

Forms (katas) and combinations

I can combine a sequence of movements to perform a kata.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 11

Forms (katas) and combinations

I can combine a sequence of movements to perform a kata.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: Chon-Ji kata requires controlled execution of stances, blocks and strikes to develop precision of movement.
  2. Move: performing the full Chon-Ji kata requires excellent timing, rhythm and coordination.
  3. Think: recalling and performing the movements of the Chon-Ji kata demonstrates understanding of the pattern.
  4. Feel: performing the kata in front of others helps develop self-confidence and a sense of achievement.
  5. Connect: working in pairs/small groups encourages teamwork and helps refine kata techniques through shared practice.

Keywords

  • Kata - a pre-arranged sequence of movements and techniques that are practiced in a specific pattern

  • Sequence - the specific order in which movements are performed in a kata

  • Control - the ability to perform movements precisely and deliberately to execute each technique smoothly and accurately

Common misconception

Pupils perform movements too fast or too slow which disrupts the flow of the kata.

Performing Chon-Ji at a consistent tempo and speed helps to develop cardiovascular and muscular endurance. It enhances mental focus and breath control. The different speeds simulate real combat situations which will vary in speed and acceleration.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Forms (katas) and combinations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The videos that accompany this lesson guide, as well as the additional materials, will help you to lead and demonstrate the Kata.
Teacher tip

Equipment

No equipment needed

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which component of fitness will improve if we work our leg muscles for a long period of time?

flexibility
agility
Correct answer: muscular endurance

Q2.
Which kick in martial arts involves pivoting on the supporting foot?

Correct answer: turning
front
sliding

Q3.
Where should you look to maintain balance when performing a front kick through a hoop?

Correct answer: ahead
up
down

Q4.
What do we call exercises that build strength, endurance, power and flexibility in different muscle groups?

dumbells
Correct answer: conditioning
running

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How does working with others help us to improve our kata performance?

do less work
Correct answer: they spot mistakes
we copy them

Q2.
What do you need to show to perform the Chon Ji to an excellent standard?

Correct answer: timing, rhythm, coordination
timing, rhythm, cooperation
timing, speed, coordination

Q3.
If we perform a kata too fast or too slow, what are we in danger of losing in the performance?

friendships
complexity
Correct answer: flow

Q4.
What word is used to describe a specific order of movements that are performed continuously?

Correct Answer: sequence, a sequence

Additional material

Download additional material