Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how people may be seen to live on through memories, objects and legacy.

      Key learning points

      1. When a person dies, their physical body will go, but memories of that person can live on.
      2. People with religious or non-religious worldviews hold different beliefs about how connected they may feel to the dead.
      3. Objects can be important carriers of the memory of the dead. Many people keep or dedicate objects to preserve memory.
      4. A legacy refers to the things a person leaves behind in the world after they die.
      5. Legacy can be developed by present individuals, such as Sir Chris Hoy.

      Keywords

      • Memory/memories - the way in which we keep someone alive in our minds after their death

      • Legacy - the things a person leaves behind in the world after they die

      • Values - the principles or standards of behaviour or one's judgement of what is important in life

      Common misconception

      A legacy means leaving behind physical objects for others once you have died.

      A legacy can also include everyday kindness, choices, and influence on others.

      Teacher tip

      Pupils can research the work of current individuals and the legacies that they will leave behind.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which statement is correct?

      All cultures treat the body the same.
      Funeral practices are universal.
      Correct answer: Beliefs influence funeral rituals.

      Q2.
      Many people believe it is important to loved ones after death.

      Correct Answer: honour, Honour

      Q3.
      After death, people may choose burial or ...

      Correct Answer: cremation, Cremation

      Q4.
      Which group traditionally prefers burial?

      Correct answer: Abrahamic religions
      Dharmic religions
      Humanists and Atheists

      Q5.
      Ashes of the cremated are often scattered in ...

      Correct Answer: water, Water

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct meaning:

      Correct Answer:memory/ memories,the way in which we keep someone alive in our minds after their death
      Correct Answer:legacy,the things a person leaves behind in the world after they die
      Correct Answer:values,the principles or standards of behaviour showing what is important

      Q2.
      When a person dies, their physical ends, but memories remain.

      Correct Answer: body, Body

      Q3.
      Which person is MOST likely to believe they can connect spiritually with the dead?

      Correct answer: a religious believer
      a Humanist
      a scientist

      Q4.
      Why do people keep objects belonging to the dead?

      They are rare.
      They are valuable.
      Correct answer: They help preserve memories.

      Q5.
      Why is Marie Curie often used as an example of legacy?

      Correct answer: Her work continues to influence medicine and science.
      She followed a religion.
      She rejected science.

      Q6.
      Why will Sir Chris Hoy be a good example of legacy?

      He avoids publicity.
      Correct answer: His achievements inspire others.
      He will live a long time.

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Living on through works and memory, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...