New
New
Lesson 4 of 4
  • Year 1

Feeling safe at school

I can explain how adults and rules keep us safe at school.

Lesson 4 of 4
New
New
  • Year 1

Feeling safe at school

I can explain how adults and rules keep us safe at school.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We should all feel safe at school.
  2. Adults at school help keep us all safe.
  3. School rules help to keep us all safe and happy.

Keywords

  • Safe - something that won't hurt us

  • Respect - treating others kindly and valuing their feelings, ideas and boundaries; for example, listening carefully and being polite, even if you disagree

  • Rules - expectations to follow that can keep us safe

Common misconception

Rules are there so teachers can tell us off.

Rules are there so everyone in school is treated fairly and so we know how to behave kindly to each other.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: Feeling safe at school, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Refer to your own class or school rules so that pupils understand that this lesson is relevant to them.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:kind,treating other people well and thinking about their feelings

treating other people well and thinking about their feelings

Correct Answer:learn,to find out about new things

to find out about new things

Correct Answer:important,something that matters a lot

something that matters a lot

Q2.
How should we treat others at school?

unkindly
Correct answer: kindly
Correct answer: respectfully
rudely

Q3.
Everyone at school is .

Correct Answer: important, special, unique

Q4.
How can we help others feel welcomed at school?

by ignoring them
Correct answer: by asking them if they want to play with us
Correct answer: by helping them if they are stuck
by laughing at them if they get things wrong

Q5.
Which word means being polite and using good manners, like saying please and thank you?

Correct answer: courteous
fairly
respectful

Q6.
Which examples show everyone working together to make their school a better place for everyone to learn and grow?

"I never listen to what my teacher tells me to do."
Correct answer: "In our class, we work as a team to keep our classroom tidy."
Correct answer: "My teacher helped me understand how to be a good friend."
"My friend and I don't look after the books in our classroom library."

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:rules,expectations to follow that can keep us safe

expectations to follow that can keep us safe

Correct Answer:respect,treating others kindly, and valuing their feelings and ideas

treating others kindly, and valuing their feelings and ideas

Correct Answer:safe,something that won’t hurt us

something that won’t hurt us

Q2.
How should we feel at school?

unhappy
Correct answer: safe
Correct answer: calm
worried

Q3.
Who can keep us safe at school?

strangers
Correct answer: teachers
the school pet
Correct answer: lunchtime staff

Q4.
Which statements are true?

Correct answer: School rules are there so that everyone in school is treated fairly.
School rules are only there for teachers to tell us off.
Only adults can help keep us safe at school.
Correct answer: Children should help keep each other safe at school.

Q5.
How can we help keep each other safe at school?

by ignoring the school rules
Correct answer: by following the school rules
Correct answer: by telling trusted adults when someone needs help
by ignoring when someone needs help

Q6.
School rules make easier.

Correct Answer: learning, listening