New
New
Lesson 3 of 4
  • Year 1

Respecting each other at school

I can explain what fairness means and describe how to treat other people with respect at school.

Lesson 3 of 4
New
New
  • Year 1

Respecting each other at school

I can explain what fairness means and describe how to treat other people with respect at school.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Fairness is important at school.
  2. Everyone at school is important.
  3. We should respect the people around us, and be kind and courteous.
  4. School helps everyone to learn, be kind and get better at doing things.
  5. Everyone has an important job to do at school, including adults and children.

Keywords

  • Fair - when everyone gets what they need

  • Important - something that matters a lot

  • Respect - treating others kindly and valuing their feelings, ideas and boundaries; for example, listening carefully and being polite, even if you disagree

  • Courteous - being polite and using good manners, like saying please and thank you

Common misconception

Fairness means everyone getting exactly the same thing.

Fairness is about everyone having what they need. We all want and need different things, so we won't always get exactly the same thing as other people, and this is still fair.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: Respecting each other at school, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Schedule time for pupils to display their posters from Task B around the school, helping to promote a whole-school message of kindness and respect.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:kind,treating other people well and thinking about their feelings

treating other people well and thinking about their feelings

Correct Answer:safe,something that won't hurt us

something that won't hurt us

Correct Answer:listen,to hear and try to understand what someone is saying

to hear and try to understand what someone is saying

Q2.
We should be to everyone at school.

Correct Answer: kind, nice, welcoming, respectful

Q3.
Which statements are true?

Correct answer: All people are important, no matter who they are.
Only children are important.
Correct answer: All people are important, no matter what they look like.
Only adults are important.

Q4.
How should we make others feel at school?

worried
upset
Correct answer: welcomed
Correct answer: safe

Q5.
Zara is new to your school and looks sad at playtime because she doesn't know anyone. What would be the best way to help her feel welcome?

ignore her and play with your usual friends
Correct answer: ask her to join your game and introduce her to others
tell the teacher she looks sad

Q6.
Match each action with what it shows.

Correct Answer:sharing your toys,being kind and thinking about others' feelings

being kind and thinking about others' feelings

Correct Answer:smiling at someone new,making someone feel welcome and included

making someone feel welcome and included

Correct Answer:helping if someone is stuck,showing you care and want to help others

showing you care and want to help others

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:fair,when everyone gets what they need

when everyone gets what they need

Correct Answer:courteous,being polite and using good manners, like saying please and thank you

being polite and using good manners, like saying please and thank you

Correct Answer:respect,treating others kindly, and valuing their feelings and ideas

treating others kindly, and valuing their feelings and ideas

Q2.
Fairness is at school.

Correct Answer: important

Q3.
How can we respect people at school?

Correct answer: by using kind hands and words
by ignoring people
Correct answer: by listening to others
by snatching things

Q4.
What important jobs should children do at school?

ignore school rules
Correct answer: tidy and look after all the things in their classroom
Correct answer: keep others safe by telling trusted adults if someone needs help
be rude and unkind

Q5.
During PE, Ben wears his glasses to help him see the ball clearly, but Ellie doesn't need glasses and plays without them. Is this fair? Why?

No, because they should both dress the same way for PE.
Correct answer: Yes, because they both get what they need to play safely.
No, because Ben gets to wear something extra.

Q6.
Match each person's job at school with why it's important.

Correct Answer:children tidy the classroom,makes our school a nice place for everyone to be

makes our school a nice place for everyone to be

Correct Answer:teachers help us learn,helps everyone to get better at doing things

helps everyone to get better at doing things

Correct Answer:children follow school rules,keeps everyone safe and helps learning happen smoothly

keeps everyone safe and helps learning happen smoothly