Year 6

Food, glorious food!

In this lesson, we will explore what a diet is and why it is so important. We will have a very special visitor who will teach us the benefits of eating the right foods and will be introduced to the Eatwell Plate. From this, we will have a better understanding of the different amounts of foods we should be eating. At the end of the lesson, we will write a letter persuading others to make healthier choices.

Year 6

Food, glorious food!

In this lesson, we will explore what a diet is and why it is so important. We will have a very special visitor who will teach us the benefits of eating the right foods and will be introduced to the Eatwell Plate. From this, we will have a better understanding of the different amounts of foods we should be eating. At the end of the lesson, we will write a letter persuading others to make healthier choices.

Lesson details

Key learning points

  1. By the end of this lesson, pupils will be able to: -recognise what is included in a balanced diet -know which foods to include and which to avoid in order to live a healthy lifestyle -write a letter in the role of a healthy food, persuading someone to eat them instead of the evil chocolate bar!

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What are the three key components to a balanced lifestyle?
Consoles
Correct answer: Exercise
Games
Correct answer: Good food habits
Correct answer: Sleep
Q2.
Healthy food fuels you for longer. True or False?
False
Correct answer: True
Q3.
How does a poor diet affect energy levels?
Correct answer: Gives you energy for a short amount of time
Gives you plenty of energy
Has no effect on the body
Q4.
How many hours of sleep do we need?
1 hour
12 hours
Correct answer: 8 Hours

5 Questions

Q1.
What is a diet?
How much food you can eat
The amount of water consumed in a day
Correct answer: The foods someone eats regularly
Q2.
How can we make sure we have a balanced diet?
Don't eat any sugars
Eat as much food as you want but burn it off through exercise.
Correct answer: Make sure we consume enough carbohydrates, fats and proteins.
Q3.
What are the benefits of having a balanced diet?
It tastes delicious
Correct answer: Keeps you full for longer and provides you with energy to last the whole day
Q4.
Which statement is true?
Correct answer: Having a balanced diet has an impact on our mental and physical wellbeing.
Having a balanced diet means we can eat whatever we want.
Having a balanced diet means you can only eat fruit and vegetables.
Q5.
If we do not eat the right foods regularly, what will happen?
We stay full for the rest of the day.
Correct answer: We will feel tired and sluggish.
We will have lots of energy.