Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe my favourite things online.

      Key learning points

      1. The internet can be a fun place.
      2. The internet can help us learn.
      3. The internet can bring opportunities.
      4. We all like different things in the online world.

      Keywords

      • Opportunity - the chance to try something new that could lead to good things

      • Positive - something good, exciting or joyful

      Common misconception

      The internet only exists for fun.

      Although online spaces can be fun, exciting or engaging, it also provides us with opportunities to learn, develop and grow.

      Teacher tip

      Ask pupils to make a mindmap exploring the things that bring them joy online and discuss it as a class.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:content creator,a person who makes something to share online

      a person who makes something to share online

      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something

      the reason why someone does something

      Correct Answer:influencer,a person who uses social media to influence their followers

      a person who uses social media to influence their followers

      Q2.
      What statement about the content we see online is accurate?

      We can believe everything we see online.
      Disinformation can only appear in written form.
      Correct answer: We should verify the information we see on social media.
      Smart people can't be fooled by fake news.

      Q3.
      If this is the definition then what is the word? 'Being considerate of others and the world around you; treating people fairly and how you would like to be treated.'

      discrimination
      dynamics
      boundaries
      Correct answer: respect

      Q4.
      Negative or harmful content that we see online can lead to in real life.

      Correct Answer: prejudice, discrimination, harm, issues

      Q5.
      Which of the following best describes an echo chamber?

      a state where we can see lots of different ideas
      when you're actively searching for different perspectives
      Correct answer: only looking at or engaging with content you already agree with
      engaging in meaningful discussions with people about important topics

      Q6.
      Sadie has seen that someone she knows has been posting and sharing harmful content online and engaging in cyberbullying someone else at school. What should she do?

      Ignore it, it doesn't affect her.
      Correct answer: Speak to a trusted adult at school or at home.
      Retaliate and bully her friend back to show her it's not nice.
      Correct answer: Report and block the account so she doesn't have to see the harmful content.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:opportunity,the chance to try something new that could lead to good things

      the chance to try something new that could lead to good things

      Correct Answer:positive,something good, exciting or joyful

      something good, exciting or joyful

      Correct Answer:online safety,being aware of the dangers or threats you could encounter when online

      being aware of the dangers or threats you could encounter when online

      Q2.
      Which statements about the internet are correct?

      Everyone uses the internet in the same way.
      Correct answer: Everyone enjoys the internet in different ways.
      The internet is only useful for entertainment.
      The internet has very few positive opportunities.

      Q3.
      When can the internet be a positive place?

      Correct answer: when it helps us to learn
      Correct answer: when it is a part of a healthy balanced life
      when it stops people connecting with others
      when it traps you in echo chambers

      Q4.
      Which of the following are positive opportunities online?

      Correct answer: finding meaningful work
      posting hurtful content
      Correct answer: learning new skills
      watching lots of funny videos

      Q5.
      Although the internet can be a positive space, we can still encounter things.

      Correct Answer: harmful, scary, upsetting, worrying, negative

      Q6.
      What is missing from the list of ways the internet be a positive place? Access information, connection, opportunities, education, raising awareness and ...

      Correct answer: self-expression
      selfishness
      self-conscious
      self-control

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: The joys of the online world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...