Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson we will introduce the term 'consecutive numbers'. We will identify patterns when adding 2 or more consecutive numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
I buy three souvenirs for £2.90, £3.60 and £4.10. How much did I spend in total?
£10.50
Correct answer: £10.60
£10.70
£10.80
Q2.
A lemonade costs £2.25. I buy 2 for me and my friend and I pay with a £10 note. How much change do I receive?
£4.50
Correct answer: £5.50
£6.40
£6.50
Q3.
I buy a meal deal and a tub of cream from the shops. I pay with a £10 note and receive £4.75 in change. How much did I spend on the meal deal and the tub of cream
£4.55
£4.75
Correct answer: £5.25
£5.45
Q4.
A child's cinema ticket costs £4.60 and an adult cinema ticket costs £8.55. If I spent a total of £26.30, which tickets did I purchase?
1 adult ticket and 4 child tickets
2 adult tickets and 1 child ticket
Correct answer: 2 adult tickets and 2 child tickets
3 adult tickets and 1 child ticket
Q5.
A child's cinema ticket costs £4.60 and an adult cinema ticket costs £8.55. If I received £27.65 from a £50 note, which tickets did I purchase?
Correct answer: 1 adult ticket and 3 child tickets
2 adult tickets and 1 child ticket
2 adult tickets and 2 child tickets
3 adult tickets and 1 child ticket

5 Questions

Q1.
2 consecutive numbers have a sum of 31. What are the 2 numbers?
13 and 18
14 and 15
Correct answer: 16 and 15
17 and 18
Q2.
Which of the below is correct?
The sum of 2 consecutive numbers is equal to the smaller number multiplied by 3.
The sum of 3 consecutive numbers is equal to the larger number multiplied by 3.
The sum of 3 consecutive numbers is equal to the middle number multiplied by 2.
Correct answer: The sum of 3 consecutive numbers is equal to the middle number multiplied by 3.
Q3.
3 consecutive numbers have a product of 6. What are the 3 numbers?
0, 2 and 3
Correct answer: 1, 2 and 3
1, 3 and 4
2 and 3
Q4.
The sum of 4 consecutive numbers is equal to 26. What are they?
3, 4, 5, 6
4, 5, 6, 7
Correct answer: 5, 6, 7, 8
7, 8, 9,10
Q5.
Which consecutive numbers below do not have the same sum as the others?
1, 2, 3, 4, 5
Correct answer: 2, 3, 4, 5 and 6
4, 5 and 6
7 and 8

Lesson appears in

UnitMaths / Problem solving with whole numbers and decimals