Alternative Perspectives: Hawaiian Archipelago - Isabella Bird

Alternative Perspectives: Hawaiian Archipelago - Isabella Bird

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will begin to develop our response to Isabella Bird's perspective by defining her thoughts and feelings and placing her extract within a social and historical context of Victorian travel writing. Next, we will look at a written response to the extract using a writing frame to help organise our thoughts. At the end of the lesson, there will be an opportunity to assess our progress against a model response.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Isabella Bird was writing during which era?
Edwardian
Elizabethan
Modern
Correct answer: Victorian
Q2.
"Isabella Bird displays a reverence towards nature's power." What does the word 'reverence' mean?
caution
disgust
fear
Correct answer: respect
Q3.
What does it mean for something to be 'indelible'?
cannot be eaten
Correct answer: cannot be forgotten
cannot be lifted
cannot be touched
Q4.
Complete the sentence. 'In aesthetics, the sublime is the quality of _________?'
fear
Correct answer: greatness
nature
power
Q5.
Sublime experiences invoke awe and admiration but are coupled with intensity and confusion which can lead to_______________?
Correct answer: fear
pain
rejection
suffering

5 Questions

Q1.
'The Victorian period saw a rise in travel writing in response to an increasing interest in scientific, geographical and ________________research.' Complete the missing word.
Correct answer: anthropological
archaeological
economical
medicinal
Q2.
A female perspective on issues is described as what?
Correct answer: female gaze
female lens
female stare
female viewpoint
Q3.
'A criticism of the travel writings was that the observations presented the communities in an _____________ way. '
critical
glorified
ignorant
Correct answer: objectified
Q4.
What is a 'pioneer'?
somebody from the past
Correct answer: somebody who does something first
somebody who finds a valuable item
somebody who works at heights
Q5.
In the male / female dichotomy, which gender is associated with being active?
female
Correct answer: male

Lesson appears in

UnitEnglish / Non-Fiction texts and view point writing

English