Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing reading skills and personal responses to non-fiction texts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make predictions about two unseen non-fiction texts and develop a personal response to them.

      Key learning points

      1. Asking questions about the writer and time of publication can help us understand the perspective of the writer.
      2. Asking questions about the genre, audience and publication can help understand the writer’s intentions.
      3. Analysing non-fiction is important because it helps us understand why information is being offered to us in that way.
      4. Developing a personal response is important because it helps us to see how the text fits with our world view.

      Keywords

      • Non-fiction - prose writing that is informative or factual rather than fictional

      • Predict - say or estimate that (a specified thing) will happen in the future or will be a consequence of something

      • Prose - written or spoken language in its ordinary form, without metrical structure

      • Informative - providing useful or interesting information

      • Personal response - reflection of one's thoughts, feelings, and opinions on a particular topic or piece of literature

      Common misconception

      That you don't need to analyse non-fiction texts - just absorb the information.

      Analysing non-fiction texts is essential because it helps us understand who is offering us this information and why are they offering it to us.

      Teacher tip

      It would be useful for pupils to highlight or make a note of the questions in LC1 so that they can apply them to future non-fiction texts.

      Equipment

      You will need a copy of 'My struggle with a tiger' by Charles Jamrach and 'Gorilla recaptured after escape from London zoo' by Kevin Rawlinson which can both be found in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Prose writing that is informative or factual rather than fictional' is the definition of?

      Fiction
      Correct answer: Non-fiction
      Personal narrative
      Anecdote

      Q2.
      A text that provides useful or interesting information is the definition of which word beginning with 'I'?

      Correct Answer: Informative

      Q3.
      Complete this sentence: If a writer uses "I", it suggests that the text is written in person.'

      Correct answer: first
      second
      third

      Q4.
      Which reading skill can help you before reading a complex text?

      clarifying
      questioning
      summarising
      Correct answer: predicting

      Q5.
      Complete this sentence to fill the blanks: Contextual information can include; __________, __________ and _________.

      Correct answer: when the text was written
      Correct answer: who the text was written by
      Correct answer: what the text is about
      how the writer uses language
      why the writer has made specific choices

      Q6.
      In a first-person narrative, which pronoun is typically used to refer to the narrator?

      He
      They
      Correct answer: I
      You
      She

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below can be helpful in predicting what an article is going to be about?

      Correct answer: the title
      Correct answer: the author
      Correct answer: where it is published
      its length
      Correct answer: the year it was published

      Q2.
      'Reflection of one's thoughts, feelings, and opinions on a particular topic or piece of literature' is the definition of a response.

      Correct Answer: personal

      Q3.
      Which of the following factors might contribute to the implication that Jamrach may want to portray himself as brave in his encounter with a tiger in the article 'My Struggle with Tiger'?

      Correct answer: It was published in 1879.
      The title implies an encounter with a tiger.
      Correct answer: It was published in 'The Boy's Own Paper'.

      Q4.
      'Written or spoken language in its ordinary form, without metrical structure' is the definition of .

      Correct Answer: prose

      Q5.
      Rawlinson's article, 'Gorilla recaptured after escape...', is written over a hundred years after Jamrach's 'Tiger' article - how do you think this might affect attitudes towards animals in captivity?

      Correct answer: Rawlinson's article is likely to be more sympathetic.
      Jamrach's article is likely to be more sympathetic.
      There isn't likely to be any change in attitude.

      Q6.
      Which of the following factors from Rawlinson's article, 'Gorilla recaptured after escape...', might suggest a less emotional, personal response to the animals?

      It was written by a man.
      It was published in a national newspaper.
      Correct answer: It appears to be third-person narrative.

      To help you plan your 10 English lesson on: Developing reading skills and personal responses to non-fiction texts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...