How did the Bronze Age change how humans lived?

In this lesson we will be learning all about how the Beaker culture arrived in Britain and with them brought the knowledge of how to make bronze. We'll look at some different bronze artefacts, and why using metal was such a huge change for prehistoric humans.

How did the Bronze Age change how humans lived?

In this lesson we will be learning all about how the Beaker culture arrived in Britain and with them brought the knowledge of how to make bronze. We'll look at some different bronze artefacts, and why using metal was such a huge change for prehistoric humans.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. How bronze is made.
  2. Who were the Beaker People.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Another word for farming is:
Correct answer: Agriculture
Cambrian
Domesticating
Harvesting
Q2.
The Palaeolithic Era can be described as . . .
the Middle Stone Age.
the New Stone Age.
Correct answer: the Old Stone Age.
Q3.
The Mesolithic Era can be described as . . .
Correct answer: the Middle Stone Age.
the New Stone Age.
the Old Stone Age.
Q4.
The Neolithic Era can be described as . . .
the Middle Stone Age.
Correct answer: the New Stone Age.
the Old Stone Age.
Q5.
What was this tool used for?
An image in a quiz
Chopping down trees
Fighting other humans
Correct answer: Harvesting wheat
Hunting animals
Q6.
Which of these early humans do scientists believe was the first to make and use stone tools?
Homo erectus
Correct answer: Homo habilis
Homo heidelbergensis
Homo sapiens
Neanderthals
Q7.
After humans began farming, their diet became ...
Correct answer: less varied
more varied

5 Questions

Q1.
Which of these words best describes bronze (choose three)?
Brittle
Correct answer: Durable
Easy to make
Correct answer: Heavy
Correct answer: Sharp
Soft
Q2.
The Beaker culture did not have a big impact on Britain.
Correct answer: False
True
Q3.
Which of these is the correct combination for making bronze?
bronze + copper = tin
bronze + tin = copper
bronze + tin = gold
Correct answer: copper + tin = bronze
Q4.
The Beaker Culture started to migrate across Europe in:
1800 BCE
Correct answer: 2800 BCE
4000 BCE
6000 BCE
Q5.
What is the name given to someone who finds and studies artefacts from the past?
Correct answer: Archaeologist
Geneticist
Palaeontologist
Scientist

Lesson appears in

UnitHistory / Prehistoric Britain

History