Year 3

What are fold mountains?

In this lesson, we are going to be learning about mountain ranges across the world and how they are formed. We will also learn about how ocean trenches are formed.

Year 3

What are fold mountains?

In this lesson, we are going to be learning about mountain ranges across the world and how they are formed. We will also learn about how ocean trenches are formed.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Articulate what mountain ranges are
  2. Explain what fold mountains are
  3. Describe how fold mountains form

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How many layers is the earth made up of?
1
2
3
Correct answer: 4
Q2.
Which two metals are the main components of the Earth’s inner and outer core?
aluminium and copper
iron and aluminium
Correct answer: iron and nickel
nickel and aluminium
Q3.
Why do volcanoes and earthquakes occur along tectonic plate lines?
Tectonic plates crash into each other at high speeds and this leads to violent earthquakes and volcanic eruptions.
Correct answer: The slow movement of the tectonic plates leads to violent earthquakes and volcanic eruptions.
Q4.
The inner core of the earth is what temperature?
3,000°C
4,400°C
Correct answer: 6,100°C
Q5.
The outer core of the earth is what temperature?
3,000°C
Correct answer: 4,400°C
6,100°C

3 Questions

Q1.
Mountain ranges are formed when...
Correct answer: tectonic plates collide.
tectonic plates move around each other.
tectonic plates move away each other.
tectonic plates move past each other.
Q2.
What is the name of the tallest mountain on Earth?
Ben Nevis
Kilimanjaro
Correct answer: Mount Everest
Mount Fuj
Q3.
Ocean trenches are formed when...
an oceanic plate and a continental plate collide.
two continental plates collide.
two continental plates move away from each other.
Correct answer: two oceanic plates collide.