Year 6

What was life like in Nazi Germany?

Year 6

What was life like in Nazi Germany?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will take a closer look at what life was like in Germany from 1933 up to the outbreak of the Second World War. With Hitler as Chancellor and Führer, we will learn about how he built his ideal nation: the Third Reich.

Content guidance

  • Contains depictions of discriminatory behaviour.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Georges Clemenceau was leader of which country?
Correct answer: France
Great Britain
The United States of America
Q2.
True or false, much of the fighting during World War I took place in England?
Correct answer: False
True
Q3.
Which leader at the Paris Peace Conference wanted to establish a League of Nations?
David Lloyd-George
Georges Clemenceau
Correct answer: Woodrow Wilson
Q4.
True or false, Adolf Hitler fought for Germany during the First World War?
False
Correct answer: True
Q5.
What did Article 231 of the Treaty of Versailles declare?
That Alsace-Lorraine should return to France.
Correct answer: That Germany was solely responsible for the war.
That Germany's airforce should be abolished.
That the League of Nations should be established.

5 Questions

Q1.
In which year did Otto Von Bismark unify Germany?
Correct answer: 1871
1889
1914
1918
Q2.
Approximately how many children were members of the Hitler Youth by the end of the 1930s?
25%
50%
Correct answer: Over 80%
Under 10%
Q3.
Which 'race' did Hitler believe was superior to all others?
Correct answer: Aryan
Austrian
German
Jewish
Q4.
Approximately how many were killed or injured during World War One?
4 million
Correct answer: 40 million
40,000
400,000
Q5.
Which one of the following people was NOT present at the Paris Peace Conference?
David Lloyd-George
Georges Clemenceau
Correct answer: Kaiser Wilhem II
Woodrow Wilson