Year 6

What can monuments tell us about the Prehistoric period?

In this lesson we will learn all about the monuments that prehistoric Britons made, including the world famous Stonehenge!

Year 6

What can monuments tell us about the Prehistoric period?

In this lesson we will learn all about the monuments that prehistoric Britons made, including the world famous Stonehenge!

Lesson details

Key learning points

  1. Different ways we learn about the period
  2. What can be learnt from artefacts and monuments from the Stone Age, Bronze Age & Iron Age

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The Celts used iron because it was a better metal than bronze.
Correct answer: False
True
Q2.
When did the Iron Age in Britain begin?
2500 BCE
4000 BCE
43 CE
Correct answer: 800 BCE
Q3.
Why did the Celts live in hillforts?
The farmland was better quality on hills.
There were more useful resources on hills.
Correct answer: To offer protection from other tribes.
To protect them from the weather.
Q4.
How do we mostly know about the Celts living during the Iron Age?
Correct answer: From the Roman invaders who wrote about the Celts living in Britain.
The Celts wrote down in books about their life.
We have lots of evidence from clothes and other artefacts left behind.
Q5.
Celtic culture, including religion and diet, was spread out across Europe.
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
The Ring of Brodgar can be found where?
France
Salisbury
Correct answer: The Orkney Islands
Wales
Q2.
The Druids were:
Monotheists
Correct answer: Polytheists
Q3.
When did work on Stonehenge begin?
Around 10,000 years ago
Around 2000 years ago
Around 500 years ago
Correct answer: Around 5000 years ago
Q4.
What does Stonehenge help to mark?
Christmas day
Midday
The first day of Spring
Correct answer: The summer and winter solstice
Q5.
When did Homo sapiens first evolve?
Around 2.5 million years ago
Correct answer: Around 300,000 years ago
Around 60,000 years ago
Around 65 million years ago