Year 6

What was life like in a Neolithic settlement?

In this lesson we will learn all about Skara Brae, one of the best preserved Neolithic settlements in Britain. Studying the settlement will help to give us clues about how Neolithic humans lived.

Year 6

What was life like in a Neolithic settlement?

In this lesson we will learn all about Skara Brae, one of the best preserved Neolithic settlements in Britain. Studying the settlement will help to give us clues about how Neolithic humans lived.

Lesson details

Key learning points

  1. What a nomadic lifestyle was.
  2. The impact on people of building permanent homes.
  3. A case study of Skara Brae.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the name given to someone who finds and studies artefacts from the past?
Correct answer: Archaeologist
Geneticist
Palaeontologist
Scientist
Q2.
Which of these is not a weapon used during the Stone Age?
Axe
Bow and arrow
Spear
Correct answer: Sword
Q3.
Which of these animals is now extinct?
Elk
Correct answer: Giant ground sloth
Rhinoceros
Turtles
Q4.
Humans began to make pottery during which period?
Mesolithic era
Correct answer: Neolithic era
Palaeolithic era
Q5.
Which of these early humans do scientists believe was the first to make and use stone tools?
Homo erectus
Correct answer: Homo habilis
Homo heidelbergensis
Homo sapiens
Neanderthals

5 Questions

Q1.
When was Skara Brae discovered?
1850 BCE
Correct answer: 1850 CE
5,000 years ago
Q2.
Until about 12,000 years ago, Britain was connected to the rest of European mainland by a land bridge.
False
Correct answer: True
Q3.
When did Homo sapiens first evolve?
Around 2.5 million years ago
Correct answer: Around 300,000 years ago
Around 60,000 years ago
Around 65 million years ago
Q4.
There were no musical instruments during the Mesolithic era.
Correct answer: False
True
Q5.
Which of these was discovered at Skara Brae? Choose Three.
Correct answer: Bone necklaces
Books containing writing
Correct answer: Buildings, with many different rooms
Correct answer: Pottery
Thatched roofs made from straw.