Year 8

What concerns did Henry VIII have as King of England?

Year 8

What concerns did Henry VIII have as King of England?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the problems that Henry VIII had as King of England and how this lead to him making a break with Rome.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Why did Henry VIII become King of England in 1509?
Henry defeated King Richard III to become king
Henry married the Queen of England to become king
Henry was chosen to be king by the people of England
Henry was the only surviving relative of King Henry VII
Correct answer: Henry's older brother, who was heir to the throne, died
Option 6
Q2.
What was the name of Henry VIII's first wife?
Anne Boleyn
Anne of Cleeves
Correct answer: Catherine of Aragon
Catherine Parr
Jane Seymour
Q3.
Which country was Henry's wife from?
England
France
Italy
Scotland
Correct answer: Spain
Q4.
Who did Henry VIII believe was the most important person in England?
Cardinal Wolsey, his chief adviser
Correct answer: Himself, the King of England
His wife, Catherine of Aragon
The Archbishop of Canterbury
The Head of the Church
Q5.
Which country did Henry go to war with in the hope of proving that he was the most powerful to European ruler?
Correct answer: France
Ireland
Italy
Spain
Wales
Q6.
Why was Henry VIII given the title 'Defender of the Faith'?
He appointed Cardinal Wolsey as his Lord Chancellor
He formed a union with the Holy Roman Emperor to invade France
He made himself Supreme Head of the Church of England
He married his brother's widow
Correct answer: He wrote a book criticising Protestant ideas
Q7.
Which country did Catherine of Aragon help to defeat whilst Henry was in France?
France
Italy
Correct answer: Scotland
Spain
Wales

5 Questions

Q1.
What was the name of Henry and Catherine's only surviving child?
Anne
Catherine
Elizabeth
Correct answer: Mary
Victoria
Q2.
Why did Henry believe God was punishing him?
For breaking with Rome.
For declaring war on France.
For divorcing Catherine.
Correct answer: For marrying his brother's wife.
For spending too much money.
Q3.
What was the name of the woman that Henry wanted to marry?
Correct answer: Anne Boleyn
Anne of Cleves
Catherine Howard
Catherine Parr
Jane Seymour
Q4.
Why did the Pope not give Henry a divorce?
Previous popes had never agreed to a divorce.
Correct answer: The Pope did not want to upset Catherine's nephew, Charles V.
The Pope strongly disliked Henry.
The Pope was related to Catherine of Aragon.
The Pope would not give Henry a divorce unless he gave the Catholic Church more money.
Q5.
The term 'Henry's Great Matter' refers to which problem of Henry's?
Henry losing battles with France.
Henry marrying his brother's wife.
Henry not having enough money to continue his desire to take over France.
Henry's closest friend betraying him.
Correct answer: The Pope not granting him a divorce.