Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Martin Luther and the Lutheran Reformation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Martin Luther began the Reformation.

      Key learning points

      1. In 1517 Martin Luther questioned the teachings of the Catholic Church in his '95 Theses'.
      2. Luther challenged Church practices that did not appear in the Bible, such as indulgences.
      3. Luther's ideas challenged the power of the Church, leading to him being accused of heresy and being excommunicated.
      4. Henry VIII defended the pope in 1521 'Defence of the Seven Sacraments'.
      5. Luther's ideas led to widespread religious and political reform over the next few centuries.

      Keywords

      • Indulgence - something medieval Christians could buy from the Church in the belief that it would reduce their time in Purgatory

      • Church - the organisation of the Christian religion

      • Excommunicated - to be banned from Church services and the community

      • Reformation - a 16th century movement calling for the reform of the Church

      Common misconception

      A single person cannot shape history by themselves.

      The Great Man Theory in History - the idea that a single person is responsible for important events - is somewhat outdated, but occasionally, as is the case with Martin Luther, an argument can be made that individuals can radically shape events.

      Teacher tip

      For the final task, create a continuum line in your classroom that students can stand on to denote how significant they think Martin Luther was. Choose students to explain their opinions based upon where they are standing on the continuum line.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many wives did Henry VIII have?

      Correct Answer: 6, six, Six

      Q2.
      Which of the following had significant power in the early modern period?

      Correct answer: the Church
      peasants
      Correct answer: the Pope
      Correct answer: the monarch
      enslaved people

      Q3.
      Which of the following often had significant tensions over power in the early modern period?

      Correct answer: the Church and the monarch
      knights and the Church
      peasants and enslaved people

      Q4.
      What religion was England during the early modern period?

      Jewish
      Muslim
      Correct answer: Christian
      Sikh

      Q5.
      Put the following in order of hierarchy in the early modern Church, starting with the most powerful.

      1 - God
      2 - Pope
      3 - Archbishops
      4 - Priests
      5 - Monks and nuns
      6 - Congregation

      Q6.
      Put the following time periods in chronological order.

      1 - the Bronze Age
      2 - Ancient Roman period
      3 - Medieval period
      4 - Early modern period
      5 - 20th century

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:indulgences,something Christians could buy to reduce their time in Purgatory

      something Christians could buy to reduce their time in Purgatory

      Correct Answer:Church,the organisation of the Christian religion

      the organisation of the Christian religion

      Correct Answer:excommunicated,to be banned from Church services and the community

      to be banned from Church services and the community

      Correct Answer:Reformation,a 16th century movement calling for the reform of the Church

      a 16th century movement calling for the reform of the Church

      Q2.
      Complete the following sentence: In 1517, Martin Luther questioned the teachings of the Catholic Church in his ' Theses'.

      Correct Answer: 95, ninety five, Ninety five

      Q3.
      Which of the following were issues for the Catholic Church at the beginning of the 16th century?

      Too many followers
      Correct answer: Lack of education that many parish priests received
      Correct answer: Some members of the Church were also known to act in immoral ways.
      Correct answer: The selling of indulgences
      Correct answer: The Bible was written in Latin and Church services were spoken in Latin.

      Q4.
      Put the following events in chronological order.

      1 - Luther visits Rome and is disgusted with the behaviour of the people there.
      2 - Luther nails his theses to the Church door in Wittenberg.
      3 - Pope Leo X calls 41 of Luther’s theses heretical.
      4 - Henry VIII, writes a counter-argument to Luther’s Theses.

      Q5.
      Which of the following were reforms Luther wanted to implement?

      Correct answer: No hierarchy of priests
      Keeping of all the sacraments
      Correct answer: No indulgences
      Bible in Latin but Church services in local language
      Correct answer: Bible and Church services in local language

      Q6.
      What were the consequences of the Diet of Worms in April 1521?

      Luther renounced his theses.
      Correct answer: Luther was branded an outlaw.
      Correct answer: Luther was kidnapped.
      Correct answer: Luther fled when it became clear he would lose.
      Luther was excommunicated.

      To help you plan your 8 history lesson on: Martin Luther and the Lutheran Reformation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...