Year 8

What was the dissolution of the monasteries?

Year 8

What was the dissolution of the monasteries?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about why Henry VIII decided to close the monasteries and how he benefited from this.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who was head of the Catholic Church?
Clergymen
Jesus Christ
The Archbishop of Canterbury
The King or Queen
Correct answer: The Pope
Q2.
Who was head of the Protestant Church of England?
Clergymen
Correct answer: Henry VIII
Jesus Christ
The Archbishop of Canterbury
The Pope
Q3.
How many of the Seven Sacraments were not included in the Ten Articles?
3
Correct answer: 4
5
6
All of them
Q4.
What is the name of the document that acknowledged that all Seven Sacraments were in fact valid?
The 95 Theses
The Act of Supremacy
Correct answer: The Bishops Book
The Six Articles
The Ten Articles
Q5.
After 1536 what language was the Bible in?
Correct answer: English
French
German
Italian
Latin

5 Questions

Q1.
Who persuaded Henry to close the monasteries?
Oliver Cromwell
Thomas Cranmer
Correct answer: Thomas Cromwell
Thomas Moore
Thomas Wolsey
Q2.
Which of the following was not a rule that monks had to follow?
Eat simply and wear simple clothing.
Correct answer: Give the Pope 10% of the monasteries income.
Live as poor people.
Look after the poor, the sick and the old.
Not marry or have sex.
Q3.
How would Henry benefit from closing the monasteries?
He would give the monasteries to important people in England to win their support.
Correct answer: He would increase his income by selling their land and taking their riches.
He would try every monk for treason to make sure no one supported the Pope.
He would tun the monasteries into new churches.
He would use the monasteries to persuade people to support the Church of England.
Q4.
How much was Henry's income by 1547?
£140,000
£180,000
Correct answer: £240,000
£40,000
Q5.
How many monasteries were left by 1540?
100
80
800
Correct answer: None
Over 500