Year 8

Who were the Elizabethans trading with?

Year 8

Who were the Elizabethans trading with?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the ways in which the Elizabethans sought to develop their trading networks throughout the world.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who was 'Sultana Isabel'?
Correct answer: Elizabeth I
The wife of the Moroccan Sultan
Q2.
What was the nickname of Sultan Ahmad al-Mansur?
The 'Courageous One'
Correct answer: The 'Golden One'
The 'Intelligent One'
The 'Silver One'
Q3.
Why did England and Morocco wish to become close after 1588?
They both wished to become wealthy by exploring America
They both wished to see their monarchs work together to take Tangier
Correct answer: They had a mutual enemy of Spain
Q4.
What was the 'Barbary Company'?
A company of English soldiers who travelled to Morocoo
A company of Moroccan men who came to England
Correct answer: A company of traders who wished to trade with Morocco
Q5.
What did Elizabeth I wish for in return for joining Ahmad al-Mansur in an invasion of Spain?
Money
Ships
Correct answer: Sugar

5 Questions

Q1.
Was Roanoke a success or failure?
Correct answer: Failure
Success
Q2.
What was a joint-stock company?
Correct answer: A company made up of investors who would help to fund trading missions in return for profit
A company of explorers who looked to create colonies in America
A company which focused on foreign trade made up of merchants
A company with Royal backing to explore the world
Q3.
Which of these did the English not trade with the Ottoman Empire for?
Cotton
Correct answer: Tobacco
Wine
Q4.
What was the 'East India Company'?
A company of English soldiers who travelled to Asia
A company of Indian men who came to England
Correct answer: A company of traders who wished to trade with Asia
Q5.
What did Sir John Hawkins fail to make a profit in?
Enslaving people to be sold in the Spanish Empire in the 'New World'
Correct answer: Setting up a colony at Roanoke