Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use different representations to identify equivalent fractions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
If the orange rod is 1, the white rod is...
An image in a quiz
nine tenths
Correct answer: one tenth
ten tenths
Q2.
If the orange rod is 1, the brown rod is...
Correct answer: eight tenths
ten tenths
two tenths
Q3.
If the brown rod is 1, the white rod is...
eight eighths
Correct answer: one eighth
seven eighths
Q4.
If the brown rod is 1, the yellow rod is...
eight five eighths
Correct answer: five eighths
three eighths
Q5.
If the black rod is 1, the white rod is...
Correct answer: one seventh
seven sevenths
six sevenths
Q6.
If the black rod is 1, the red rod is...
five sevenths
seven sevenths
Correct answer: two sevenths

6 Questions

Q1.
Which fraction of the counters is ringed?
An image in a quiz
one
Correct answer: one quarter
one third
Q2.
What fraction of the counters is not ringed?
three
Correct answer: three quarters
three thirds
Q3.
What fraction of the square is shaded green?
eight
Correct answer: one quarter
three quarters
Q4.
What fraction of the square is shaded green?
eight
Correct answer: eight thirty-seconds
three quarters
Q5.
What fraction of the circle is green?
one eighth
Correct answer: two eighths
two quarters
Q6.
What fraction of the rectangle is yellow?
four quarters
Correct answer: four sixteenths
twelve sixteenths