Year 4

Rounding numbers to the nearest 1000

Year 4

Rounding numbers to the nearest 1000

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use counting sticks and number lines to record the two nearest multiples of 1000, position a number on a number line and decide which is the closer multiple of 1000 to the number.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
My number is 3142. Which of the following are the nearest two multiples of 100?
3000 and 3100
3000 and 4000
Correct answer: 3100 and 3200
Q2.
My number is 4964. Which of the following are the nearest two multiples of 100?
4000 and 5000
4800 and 4900
Correct answer: 4900 and 5000
Q3.
2104 rounded to the nearest 100 is 2100
False
Correct answer: True
Q4.
3971 rounded to the nearest 100 is 3900
Correct answer: False
True
Q5.
My number is 2600, it has been rounded to the nearest 100. Which of the following numbers could my number have been?
2510
Correct answer: 2592
2655

5 Questions

Q1.
My number is 3740. Which of the following are the nearest two multiples of 1000?
Correct answer: 3000 and 4000
3700 and 3800
4000 and 5000
Q2.
My number is 8500. Which of the following are the nearest two multiples of 1000?
Correct answer: 8000 and 9000
8500 and 8510
8500 and 8600
Q3.
1500 rounded to the nearest 1000 is 1000
Correct answer: False
True
Q4.
499 rounded to the nearest 1000 is 1000
Correct answer: False
True
Q5.
My answer is 1000, my number has been rounded to the nearest 1000. Which of the following numbers could my number have been?
1614
410
Correct answer: 995