New
New
Year 3

Count across and on from 100

I can count up to, on from and across one hundred.

New
New
Year 3

Count across and on from 100

I can count up to, on from and across one hundred.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Knowledge of place value can help when counting forwards across the 100 boundary.
  2. Knowledge of place value can help when counting backwards across the 100 boundary.
  3. Knowing the pattern of counting in 10s can help us when counting forwards and backwards across the 100 boundary.

Common misconception

Pupils may struggle crossing over the hundreds boundary (99 to 100, and back from 100 to 99).

It may help pupils to understand that 100 is ten lots of ten. This is the lesson focus and pupils will have lots of practise opportunities.

Keywords

  • 100s boundary - The point at which the numbers change into 100s numbers or from one set of hundreds to another.

  • Pattern - When objects or numbers are arranged following a rule. A pattern is a repeated set of numbers, shapes or objects.

Encourage pupils to see the patterns and structure in the number system. This is particularly important when moving from 2- to 3-digit numbers and understanding the use of 0 as a place holder (e.g. in 103).
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What number is 1 less than 27?
17
Correct answer: 26
28
Q2.
What number is 1 more than 49?
Correct Answer: 50, fifty
Q3.
What number comes next? 40, 50, 60...
50
61
Correct answer: 70
80
Q4.
Jacob counts backwards in 1s. 62, 61, 60, 58. What number has he missed?
Correct Answer: 59, fifty nine
Q5.
Aisha counts in 1s from 50 to 60. Which numbers will be in her count?
Correct answer: 52
61
48
Correct answer: 56
Q6.
Put these numbers in order, starting with the smallest.
1 - 78
2 - 79
3 - 80
4 - 81

6 Questions

Q1.
What number comes next? 70, 80, 90...
Correct Answer: 100, one hundred
Q2.
Spot the pattern. 110, 109, 108, 107, 106
Counting up in 1s.
Correct answer: Counting back in 1s.
Counting back in 10s.
Q3.
Jacob counts back in 10s: 130, 120, 110, 100. What number would come next?
Correct Answer: 90, ninety
Q4.
Put these numbers in order, starting with the smallest.
1 - 98
2 - 99
3 - 100
4 - 101
Q5.
Aisha counts backwards from 105 to 95. Which numbers will she say in her count?
106
Correct answer: 101
Correct answer: 96
94
Q6.
Jacob counts up in 1s. What number has he missed?
An image in a quiz
Correct Answer: 100, one hundred, hundred