Year 9

Writing simultaneous equations algebraically

Year 9

Writing simultaneous equations algebraically

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to write word simultaneous equations algebraically. We will then interpret worded problems and write two algebraic equations based on the information provided, then solve them.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The cost of 1 protractor is 30 pence. If I spent £2.70, how many did I buy?
1
30
Correct answer: 9
90
Q2.
A compass costs 50 pence. 8 protractors and 3 compasses costs £8.70. What is the cost of a protractor?
£1.08
£9.20
79 pence
Correct answer: 90 pence
Others
Q3.
1 compass and 1 protractor costs £1.10. 2 compasses and 1 protractor costs £1.60. What is the cost of a compass?
£3.70
5 pence
Correct answer: 50 pence
90 pence
Others
Q4.
If 10 compasses and 3 protractors cost £4.20. 10 compasses and 6 protractors cost £5.40. Find the cost of 1 protractor.
£1.20
30 pence
Correct answer: 40 pence
Q5.
If 10 compasses and 3 protractors cost £4.20. 10 compasses and 6 protractors cost £5.40. Find the cost of 1 compass.
£1.20
£9.60
Correct answer: 30 pence
40 pence

5 Questions

Q1.
Let p be the number of protractors bought. If each protractor costs £2, which of the following represents the total amount spent on protractors (in pounds)?
2+p
Correct answer: 2p
p
p^2
Q2.
Let p be the cost of a protractor. If I buy 3 protractors, which of the following represents the total cost?
3+p
Correct answer: 3p
Others
p^3
p+3
Q3.
Let p be the number of protractors bought and q be the number of rulers bought. Protractors cost 20 pence and rulers cost 15 pence each. What does 15q represent?
Others
The number of protractors
The number of rulers
The total cost of the protractors
Correct answer: The total cost of the rulers
Q4.
Let p be the number of protractors bought and q be the number of rulers bought. Protractors cost 20 pence and rulers cost 15 pence each. What does p+q represent?
Nothing
The cost of 1 protractor and 1 ruler
The total cost
Correct answer: The total number of items bought
Q5.
Let p be the number of protractors bought and q be the number of rulers bought. Protractors cost 20 pence and rulers cost 15 pence each. What does 20p+15q represent?
20 protractors and 15 rulers
nothing
Correct answer: The total cost
The total number of items bought