Aethelflaed, Edward the Elder and Athelstan

Aethelflaed, Edward the Elder and Athelstan

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about who Aethelflaed, Edward and Athelstan were, and their roles in defeating the Vikings.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Alfred was king of which Anglo-Saxon kingdom?
East Anglia
Mercia
Northumbria
Correct answer: Wessex
Q2.
What did Alfred build in his kingdom to protect it against the Vikings?
Correct answer: Burhs
Castles
Churches
Roads
Q3.
What did Alfred and Guthrum agree in 890 AD?
That Alfred would obey Guthrum
Correct answer: That England would be divided in two between the Vikings and the Anglo-Saxons
That Guthrum would become Christian
That the Vikings would leave England
Q4.
What was the name of the area where the Vikings were in charge in England?
Guthrum's Land
Scandinavia
Correct answer: The Danelaw
The Viking Region
Q5.
Why did Alfred translate lots of books from Latin into English?
He didn't like Latin.
Correct answer: He thought it was important for his people to be able to read the books.
His priest told him to.
Translating books was his hobby.

5 Questions

Q1.
Who were Alfred's children?
Aethelstan and Aethelflaed
Correct answer: Edward and Aethelflaed
Edward and Aethelred
Edward and Aethelstan
Q2.
Who did Aethelflaed marry?
Correct answer: Aethelred, Lord of the Mercians
Aethelstan, King of Britain
Edward, King of Wessex
Guthrum, King of the Vikings
Q3.
Which was the last kingdom to remain in Viking hands?
East Anglia
Essex
Mercia
Correct answer: Northumbria
Q4.
Who became king of Wessex after the death of Edward?
Aethelflaed
Aethelred
Correct answer: Aethelstan
Alfred
Q5.
At which battle did Aethelstan defeat the king of Scotland in 934?
The Battle of Bosworth Field
Correct answer: The Battle of Brunanburh
The Battle of Edington
The Battle of Hastings

Lesson appears in

UnitHistory / Why has Alfred been called "Alfred the Great"?

History