Why is the Amazon rainforest declining in size?

In this lesson we will recap our knowledge of the seven continents in the world and locating Brazil on a map. We will then focus on the Amazon rainforest. We will look at reasons why it is so important to life on Earth; why it is declining in size each year and what we can do to help to protect it.

Why is the Amazon rainforest declining in size?

In this lesson we will recap our knowledge of the seven continents in the world and locating Brazil on a map. We will then focus on the Amazon rainforest. We will look at reasons why it is so important to life on Earth; why it is declining in size each year and what we can do to help to protect it.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. The causes of deforestation in the Amazon rainforest: logging & cattle ranching
  2. The importance of the rainforest and how it is being protected

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
1. Where is the Amazon rainforest located in Brazil?
In central Brazil
Correct answer: In the north west of Brazil
In the south of Brazil
On the east coast of Brazil
Q2.
2. What is the climate like in the Amazon rainforest?
Cold and dry
Cold and wet
Hot and dry
Correct answer: Hot and wet
Q3.
3. What do we mean by an 'indigenous community'?
Correct answer: People from a certain place, who have stayed where they have always lived
People who cut down trees
People who have migrated to cities
People who speak Portuguese
Q4.
4. Where do tribes like the Awá get their food?
Correct answer: By hunting and growing crops on their land
It is delivered to them
The supermarket
They buy it by trading goods
Q5.
5. Which of these is a threat to communities like the Awá tribe?
Not having enough money
Correct answer: People cutting down trees on their land illegally
People knocking down their houses
People taking their weapons

5 Questions

Q1.
Where is the Amazon rainforest located in Brazil?
In central Brazil
Correct answer: In the north west of Brazil
In the south of Brazil
On the east coast of Brazil
Q2.
What is the climate like in the Amazon rainforest?
Cold and dry
cold and wet
hot and dry
Correct answer: hot and wet
Q3.
Which of these statements is NOT true?
The Amazon rainforest helps the water cycle to make sure there is enough rain
Correct answer: The Amazon rainforest is getting bigger every year
The Amazon rainforest is home to 1 in 10 animal species on the planet
The trees in the Amazon rainforest store carbon and release oxygen to keep our air clean
Q4.
Why are trees being cut down in the Amazon rainforest?
Correct answer: Because land is being cleared for farming
Because not enough people visit the rainforest each year
Because the animals are dangerous
Because the trees are not healthy
Q5.
What can we do to help to protect the Amazon rainforest?
Always leave the tap running
Eat more meat
Correct answer: Save water and always recycle paper to reduce waste
Use lots of paper and throw it away

Lesson appears in

UnitGeography / Understanding Brazil

Geography