Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify similarities and differences between the life of a child living in Arusha and my own life.

      Key learning points

      1. Daily life in Arusha can be investigated using pictures and written sources of information.
      2. There are many ways in which our lives are the same as, but also different from, other people’s lives.
      3. There are similarities and differences between a child’s life in Arusha and my own life.

      Keywords

      • City - A city is a settlement that is usually larger than a town and has local government.

      • Village - A village is a small group of houses where people live.

      • Similarities - Similarities are the things that are the same when compared with others.

      • Differences - Differences are the things that are not the same when compared with others.

      Common misconception

      Learners may think that the life of every child in Tanzania (and Africa) is like the life of Zahra.

      Spend more time discussing the similarities and differences between people in the UK to help learners appreciate that there will be many similarities and differences in people's lives both within and between countries and places.

      Teacher tip

      Gapminder's Dollar Street is a useful resource for exploring the similarities and differences between people's lives in the same and different countries.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these photographs shows a city?

      Correct answer: A
      B
      C

      Q2.
      Put these settlement types in order, from smallest to largest.

      1 - village
      2 - town
      3 - city

      Q3.
      What are similarities?

      things that are not the same when compared with other things
      Correct answer: things that are the same when compared with other things
      things that don't look like something else

      Q4.
      What are differences?

      Correct answer: things that are not the same when compared with other things
      things that sound like something else
      things that are the same when compared with other things

      Q5.
      We all have some to others and some differences from others.

      Correct Answer: similarities

      Q6.
      Match the following example places to the type of place they are.

      Correct Answer:Africa,a continent

      a continent

      Correct Answer:Tanzania,a country

      a country

      Correct Answer:Arusha,a city

      a city

      6 Questions

      Q1.
      Where is Arusha located in Tanzania?

      Correct answer: to the north
      to the south
      to the east
      to the west

      Q2.
      Who does Zahra live with?

      Correct answer: her brother, sister, mother and father
      her brothers, mother and father
      her mother, father and grandparents

      Q3.
      Where does Zahra live?

      in the city centre of Arusha
      in Dar es Salaam
      Correct answer: in a village just outside Arusha

      Q4.
      How many children are in Zahra’s class at school?

      25
      Correct answer: 45
      65

      Q5.
      The life of every child in Tanzania will be __________ Zahra’s life.

      the same as
      Correct answer: both similar to and different from
      different from

      Q6.
      The life of every pupil in our school will be __________ Zahra’s life.

      completely different from
      Correct answer: both similar to and different from
      completely the same as

      To help you plan your 2 geography lesson on: Daily life near Arusha, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...