Year 6

How did anti-semitism rise in Germany in the 1930s?

Year 6

How did anti-semitism rise in Germany in the 1930s?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how Hitler set about persecuting Jewish people. We will learn about the first concentration camps, what the 'Nuremberg Laws' were, and what happened on Kristallnacht.

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The German economy improved throughout the 1930s.
False
Correct answer: True
Q2.
What were Hitler's main foreign policy aims? Select three. Be careful, you only get the point if you get all 3 correct!
Building motorways
Creating a pure Aryan race.
Creating the Hitler Youth
Correct answer: Destroying the Treaty of Versailles
Correct answer: Gaining Lebensraum
Correct answer: Uniting all German speakers under his rule.
Q3.
In Nazi Germany, schools could teach whatever they liked
Correct answer: False
True
Q4.
What was the area between two trenches called in World War One?
Demilitarised Zone
No Go Zone
Correct answer: No Man's Land
Western Front
Q5.
Who united Germany in 1871?
Adolf Hitler
Georges Clemenceau
Kaiser Wilhelm II
Correct answer: Otto Von Bismarck

5 Questions

Q1.
What was the Gestapo?
Another name for the Nazi 'stormtroopers'.
Hitler's personal protection squad.
The German army.
Correct answer: The secret police force in Germany.
Q2.
What was the name of the law Hitler passed in 1934 to take Jews' rights away?
Kristallnacht
The Final Solution
The Night of the Long Knives
Correct answer: The Nuremberg Laws
Q3.
Who was in charge of the SA in 1933?
Adolf Hitler
Correct answer: Ernst Röhm
Heinrich Himmler
Joseph Goebells
Q4.
What did German police and firefighters do during the attacks on Kristallnacht?
Arrested the attackers.
Helped the Jewish people to escape.
Correct answer: Nothing.
Protected the Jewish people.
Q5.
How many Jews were arrested and sent to camps following Kristallnacht?
30
Correct answer: 30,000
300
3000