Year 6
Year 6

How did the Second World War end?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the events that led to ending the Second World War. This will include looking at the Battle of Britain, the Pearl Harbour attacks, the D-Day landings, Stalingrad, and the nuclear bombing of Hiroshima and Nagasaki.

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who were the Big Three members of the Paris Peace Conference? Tick three. Be careful! You only get the point if you get all 3 correct!
Adolf Hitler
Correct answer: David Lloyd-George
Franklin D Roosevelt
Correct answer: Georges Clemenceau
Joseph Stalin
Winston Churchill
Correct answer: Woodrow Wilson
Q2.
Which of these best describe the type or warfare used during the First World War?
Hand to hand combat
Nuclear Warfare
Quick
Correct answer: Trench Warfare
Q3.
In today's money, how much money did Germany have to pay in reparations?
$3 million
Correct answer: $33 billion
$33 million
$33 trillion
Q4.
What took place in 1924, which ended with Hitler being imprisoned?
Anschluss
The Battle of the Somme
Correct answer: The Beer Hall Putsch
The invasion of the Rhineland
Q5.
What was the name of the strategy taken by Neville Chamberlain against Hitler, where he tried to avoid war by compromising?
Aggression
Correct answer: Appeasement
Mobilisation
The Cold War

5 Questions

Q1.
Select the names of the beaches the Allies landed on during D-Day. Tick five. Be careful! You only get the point if you get all 5 correct!
Correct answer: Gold
Hawaii
Correct answer: Juno
Correct answer: Omaha
Overlord
Pearl
Correct answer: Sword
Uranus
Correct answer: Utah
Q2.
Who was the British Prime Minister during the Battle of Britain?
David Lloyd George
Joseph Stalin
Neville Chamberlain
Correct answer: Winston Churchill
Q3.
During the Second World War, the Axis powers invaded mainland Britain.
Correct answer: False
True
Q4.
What was Project Manhattan?
Correct answer: The American Nuclear weapon programme.
The Japanese attack on America.
The military operation to attack Normandy
The strategy to defend Britain from the Luftwaffe.
Q5.
When did the USSR enter the war on the side of the Allies?
1939
Correct answer: 1941
1944
1945