Year 5

How did England become a unified country?

Year 5

How did England become a unified country?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the actions significant Anglo-Saxons such as Aethelflaed, Edward the Elder and Athelstan took to try and unify England.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Which of these natural resources was most important to the Vikings?
Bird feathers
Correct answer: Fire
Iron
Q2.
Which member of Viking society did the hardest jobs?
Jarls
Karls
Correct answer: Thralls
Q3.
What was holmgang?
Correct answer: A duel
A gathering
An argument

5 Questions

Q1.
After the death of his father, Edward aimed to conquer the Danelaw.
False
Correct answer: True
Q2.
In what year did Aethelflaed die?
917 AD
Correct answer: 918 AD
919 AD
Q3.
Who was King of Wessex in 912 AD?
Alfred
Athelstan
Correct answer: Edward
Q4.
What did Edward and Aethelflaed do to protect their kingdoms?
Correct answer: Build fortifications
Fight
Make policies
Q5.
Athelstan defeated the last of the Viking fortresses and united England.
False
Correct answer: True