Year 5

How was Britain conquered between 950 AD-1066?

Year 5

How was Britain conquered between 950 AD-1066?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how the Danes conquered Britain for a short period, before learning about the Battle of Hastings.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Which of these Anglo-Saxons united England?
Aethelflaed
Correct answer: Aethlstan
Edward the Elder
Q2.
Which kingdom was Aethelflaed the ruler of?
East Anglia
Correct answer: Mercia
Wessex
Q3.
Edward wanted to continue sharing the Danelaw with the Vikings.
Correct answer: False
True

5 Questions

Q1.
When did Sweyn Forkbeard come back for revenge?
1001
1002
Correct answer: 1003
Q2.
King Cnut became king of how many countries?
Five
One
Correct answer: Three
Q3.
There were three rivals for the throne after the death of Edward the confessor.
False
Correct answer: True
Q4.
Who was killed at the Battle of Stamford Bridge? (select two)
Correct answer: Harald Hardrada
Harold Godwinson
Correct answer: Tostig Godwinson
William of Normandy
Q5.
Who won the Battle of Hastings and became king of England?
Harald Hardrada
Harold Godwinson
Tostig Godwinson
Correct answer: William of Normandy