Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how William of Orange replaced James II as England's king from 1688-89.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who ruled England as Lord Protector from 1653 to 1658?
Charles I
James, Duke of York
Correct answer: Oliver Cormwell
Richard Cromwell
Q2.
Who became king of England in 1660?
Charles I
Correct answer: Charles II
James II
Louis XIV
Q3.
Who was blamed for starting the Great Fire of London in 1666?
Correct answer: Catholics
James, Duke of York
Protestants
Titus Oates
Q4.
What did Titus Oates claim he had discovered in 1678?
Correct answer: A Popish Plot to kill Charles II
Buried treasure
Gravity
That he was the king's long-lost brother
Q5.
Why did many Protestant elites not want James II to become king in 1685?
Because he had been best friends with Oliver Cromwell.
Correct answer: Because he had converted to Catholicism in 1673.
Because he had started the Fire of London.
Because he sold enslaved Africans as a director of the Royal Africa Company.

5 Questions

Q1.
Why did many Protestant elites not want James II to become king in 1685?
Because he had been best friends with Oliver Cromwell.
Correct answer: Because he had converted to Catholicism in 1673.
Because he had started the Fire of London.
Because he sold enslaved Africans as a director of the Royal Africa Company.
Q2.
Which of these was not something James II did when he was king from 1685-88?
He had a male heir after his wife gave birth to a son.
He imprisoned seven bishops.
Correct answer: He tried to blow up the Houses of Parliament.
He tried to repeal the 'Test Acts'.
Q3.
Who did the Seven Bishops ask to invade England in 1688?
Charles II
Oliver Cromwell
Titus Oates
Correct answer: William of Orange
Q4.
What did Parliament use to limit William's power?
The Agreement of the People
Correct answer: The Bill of Rights
The Interregnum
The Test Acts
Q5.
What did William use to help create the image of a 'Glorious Revolution'?
He banned all books criticising him.
Correct answer: He brought hundreds of printing presses to England.
He executed anyone who disliked him.
He put James II's head on a spike outside London.