Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why James II's early reign was so troubled.

      Key learning points

      1. In 1685, the Catholic James II succeeded Charles II; his succession was smooth despite England being Protestant.
      2. Soon after, James II had to defeat the Monmouth Rebellion which sought to depose him due to his Catholic beliefs.
      3. James II expanded the size of the army and appointed Catholics to important positions without Parliament's agreement.
      4. James II also attempted to bring greater freedoms to Catholics in England through the Declaration of Indulgence in 1687.
      5. The birth of James' son in 1688 scared his opponents about a possible Catholic succession.

      Keywords

      • Parliament - an assembly of people with authority to make laws for a country

      • Anglican - a person who believes in the faith and practices of the Church of England

      • Rebellion - an act of armed resistance to an established government or leader

      Common misconception

      Only children of the monarch are next in line for the throne, not siblings.

      As Charles II did not have any legitimate children, his heir was his brother, James II.

      Teacher tip

      Students could research James II's role in the trade of enslaved Africans through his involvement in the Royal African Company in order to help make links with other important events at this time.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes an act of armed resistance to an established government or leader?

      parliament
      Correct answer: rebellion
      reign
      succession

      Q2.
      Which word describes an assembly of people with authority to make laws for a country?

      Correct answer: parliament
      rebellion
      heir
      reign

      Q3.
      Which of the following was very important to early modern societies?

      social media
      television
      Correct answer: religion
      Correct answer: monarchy

      Q4.
      Put the following events and time periods in chronological order.

      1 - Medieval
      2 - Early modern
      3 - 19th century
      4 - World War One
      5 - World War Two

      Q5.
      In 1685, James II became King of England. What century did this happen in?

      Correct Answer: 17th, 17th century, 17th Century, 17th c, 17th C

      Q6.
      Put the following English monarchs in order of who reigned earliest.

      1 - Henry VIII
      2 - Elizabeth I
      3 - James I
      4 - Charles I
      5 - Charles II
      6 - James II

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes a person who believes in the faith and practices of the Church of England?

      Correct Answer: Anglican, anglican

      Q2.
      What religion was James II when he came to the throne in 1685?

      Correct Answer: Catholic, catholic

      Q3.
      Complete the sentence with the missing two words: James II had to defeat both the __________ Rebellion in Scotland and __________ Rebellion in the south of England in June 1685.

      Correct answer: Argyll
      Scottish
      Correct answer: Monmouth’s
      Charles'

      Q4.
      What did the Declaration of Indulgence in 1687 introduce?

      Correct answer: ended the punishment of people who did not publicly support the Anglican Church
      punished people who did not publicly support the Catholic Church
      Correct answer: allowed people to worship however they wanted in their own homes
      did not allow non-Anglicans to gain employment in the government
      Correct answer: allowed non-Anglicans to gain employment in the government

      Q5.
      What was significant about 10th June 1688?

      James' wife gave birth to a Protestant male heir.
      Correct answer: James' wife gave birth to a Catholic male heir.
      James' wife gave birth to a Protestant female heir.
      James' wife gave birth to a Catholic female heir.

      Q6.
      How many rebels were executed following the 1685 rebellions?

      150
      Correct answer: 250
      800
      2500

      To help you plan your 8 history lesson on: James II's troubled early reign, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...