Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about who King Alfred was and what he did that means he is called "the great".

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What was attacked in 793 AD by the Vikings?
A castle
Correct answer: A monastery
A port
A town
Q2.
How did the Vikings travel long distances?
Canoes
Horses
Correct answer: Longboats
Shortboats
Q3.
Which Anglo-Saxon kingdoms did the Vikings destroy?
East Anglia and Wessex
Correct answer: Northumbria and East Anglia
Northumbria and Scotland
Wessex and Northumbria
Q4.
What was the religion of the Vikings?
Christian
Muslim
Not religious
Correct answer: Pagan
Q5.
What did archaeologists find at Repton monastery?
Evidence that the locals became pagan
Evidence that the Vikings became Christian
Evidence that the Vikings lived peacefully with the locals
Correct answer: Evidence that the Vikings terrified the locals

5 Questions

Q1.
Alfred was king of which Anglo-Saxon kingdom?
East Anglia
Mercia
Northumbria
Correct answer: Wessex
Q2.
What did Alfred build in his kingdom to protect it against the Vikings?
Correct answer: Burhs
Castles
Churches
Roads
Q3.
What did Alfred and Guthrum agree in 890 AD?
That Alfred would obey Guthrum
Correct answer: That England would be divided in two between the Vikings and the Anglo-Saxons
That Guthrum would become Christian
That the Vikings would leave England
Q4.
What was the name of the area where the Vikings were in charge in England?
Guthrum's Land
Scandinavia
Correct answer: The Danelaw
The Viking Region
Q5.
Why did Alfred translate lots of books from Latin into English?
He didn't like Latin.
Correct answer: He thought it was important for his people to be able to read the books.
His priest told him to.
Translating books was his hobby.