Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate good fielding skills by stopping and returning the ball quickly and accurately in a game of cricket.

      Key learning points

      1. Move: to stop the ball, track it, crouch down low and create a barrier with your foot sideways behind your 2 hands.
      2. Move: running to meet the ball and returning it quickly to the bowler can reduce the number of runs scored.
      3. Think: after stopping the ball, we must decide quickly if we will return the ball using an underarm or overarm throw.
      4. Feel: keeping the score in games shows we can take responsibility and play by the rules.
      5. Connect: working together to resolve disagreements in a game shows good communication.

      Keywords

      • Fielding - when players on the team that is not batting try to catch or stop the ball and get the batters out

      • Returning - accurate and quick throws to the wicketkeeper, bowler or other fielders

      • Barrier - stopping the ball by creating a physical obstacle with the body

      Common misconception

      Pupils take their eyes off of the ball when they approach it, as they look to see where they are going to throw it.

      When pupils take their eyes off the ball, they increase the chances of misfielding it. Ensure pupils track the ball into their hands, before looking up to decide where to throw it.

      Teacher tip

      Ensure pupils are rotating around the different positions - wicketkeeper, bowler, batter, fielder.

      Equipment

      10x cricket stumps, 1 tennis ball between 2, 6x cricket bats, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes the ability to control where you throw an object?

      speed
      power
      Correct answer: accuracy

      Q2.
      What is the result of the bowler bowling and hitting the stumps?

      more runs
      Correct answer: batter is out
      no ball

      Q3.
      Who should attempt to stop or retrieve the ball hit by a batter?

      anyone
      Correct answer: closest fielder
      furthest fielder

      Q4.
      How can you display self-motivation?

      Correct answer: always trying hard
      shouting at others
      winning

      4 Questions

      Q1.
      What can help reduce the number of runs a batter scores?

      Correct answer: quick accurate fielding
      tracking the batter
      blocking the batter

      Q2.
      After retrieving the ball, what is an important decision you need to make?

      where to run
      Correct answer: where to throw
      who's winning

      Q3.
      Where should you be looking when the ball is moving towards you and you are preparing to stop it?

      Correct answer: at the ball
      into space
      at your teammates

      Q4.
      What is an example of good communication skills?

      speaking over others
      Correct answer: listening to others
      talking loudly

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Stopping and returning the ball, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...