Building shapes from triangles (Part 2)

Building shapes from triangles (Part 2)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to arrange triangles to form polygons as part of an investigation into the internal angles of polygons. This represents part 2 of a two-part lesson.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Each angle in an equilateral triangle is...
180 degrees
6 degrees
Correct answer: 60 degrees
90 degrees
Q2.
Which of the following statements most accurately describes an 'acute angle'?
Correct answer: An angle less than 90 degrees
An angle that is 90 degrees
An angle that is between 90-180 degrees
An angle that is greater than 180 degrees
Q3.
The total interior angles in a quadrilateral sum to...
180 degrees
Correct answer: 360 degrees
45 degrees
90 degrees
Q4.
If I wanted to describe a regular triangle, it would be better to say which of the following?
Equal triangle
Correct answer: Equilateral triangle
Isosceles triangle
Scalene triangle
Q5.
If you were to have 6 separate equilateral triangles , what would the total interior angles of all the triangles sum to?
Correct answer: 1,080 degrees
10,800 degrees
180 degrees
60 degrees

5 Questions

Q1.
ABCD forms a quadrilateral. What are the total interior angles of the quadrilateral?
180 degrees
36 degrees
Correct answer: 360 degrees
90 degrees
Q2.
Angle ABC is 98 degrees. What would the size of the reflex angle formed be on the exterior?
2 degrees
Correct answer: 262 degrees
360 degrees
82 degrees
Q3.
If I combined two equilateral triangles together with a shared side, what would the shape formed be called?
Equilateral triangle
Rectangle
Correct answer: Rhombus
Square
Q4.
Which of the following is not a rule used so far for angles?
Correct answer: Angles in a polygon always sum to 360 degrees
Angles on a straight line sum to 180 degrees
Interior angles in a triangle sum to 180 degrees
Q5.
If A + B + C = 180, D + E = 180 and F is a right angle, what does A + B + C + D + E + F equal?
180 degrees
360 degrees
Correct answer: 450 degrees
540 degrees

Lesson appears in

UnitMaths / Angles in polygons