Using an 'adding on' strategy to find the difference

Using an 'adding on' strategy to find the difference

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use an 'adding on' strategy to find the difference between two numbers. We will use real life shopping examples and look at model solutions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Using round and adjust and mental strategies, 34 + 35 =
68
Correct answer: 69
70
71
Q2.
Using round and adjust and mental strategies, 42+ 46 =
86
87
Correct answer: 88
Q3.
Using round and adjust and mental strategies, 29 + 28 =
Correct answer: 57
58
59
Q4.
Using round and adjust and mental strategies, 35 + 39=
70
72
73
Correct answer: 74
Q5.
Using round and adjust and mental strategies, 49 + 47 =
Correct answer: 96
97
98

5 Questions

Q1.
If I have £1 to spend in a shop and I spend 47p- how much change will I receive?
52p
Correct answer: 53p
63p
Q2.
If I have £1 to spend in a shop and I spend 68p- how much change will I receive?
12p
Correct answer: 32p
42p
Q3.
If I have £5 to spend in a shop and I spend £3 and 22p- how much change will I receive?
£1 and 77p
Correct answer: £1 and 78p
£2 and 77p
Q4.
If I have £5 to spend in a shop and I spend £1 and 91p- how much change will I receive?
£2.09
Correct answer: £3.09
£4.09
Q5.
If I have £10 to spend in a shop and I spend £7 and 22p- how much change will I receive?
£2.77
Correct answer: £2.78
£3.78

Lesson appears in

UnitMaths / Number sense and exploring calculation strategies